Кървав бой за летището в Донецк (ОБЗОР)

Кървав бой за летището в Донецк (ОБЗОР) | StandartNews.com

Киев ще изпрати в Източна Украйна допълнителни военни подразделения, заяви президентът на страната Петро Порошенко. Според думите му действащите войски ще бъдат прегрупирани. "Това се прави, за да покажем ясно, че примирието не е слабост, а сила. И този, който се опита цинично и коварно да го наруши, ще плати със живота си", подчерта президентът на Украйна.

Украинците използват химическо оръжие, твърди премиерът на ДНР

Боят за летището в Донецк се поднови с пълна сила в петък сутринта. В последните няколко месеца привържениците на самопровъзгласилата се Донецка народна република се опитват да завземат аеропорта, който се държи от украинската армия.
"Опълченците започнаха да обстрелват летището от осем часа сутринта с миномети и артилерия", каза пред УНН говорителят на антитерористичната операция в региона Роман Туровец. Според него ситуацията остава под контрол на украинските военни. Информацията потвърди и съветникът на украинския президент Петро Порошенко - Юрий Бирюков. Според него, военните на летището са получили подкрепление, но съперникът не се предава. "От наша страна има ранени. Щурмът обаче е много силен", написа той във Фейсбук.

Малко след подновяване на бойните действия министерството на отбраната на ДНР заяви, че вече контролира територията на летището. Украинската страна обаче отрече това. Според Киев, привържениците на ДНР са загубили жива сила и техника, сред която няколко танка. Двама украински войници са загинали.

Премиерът на ДНР Александър Захарченко пък твърди, че украинската страна е използвала химическо оръжие срещу опълченците. "След избухването на един снаряд се долавяше мирис на сяра, трудно се дишаше. Обстрелваха ни със забранени боеприпаси, в нарушение на Женевската конвенция", каза той, цитиран от ТАСС.

Лавров обвини Киев

Военните приготовления в Украйна противоречат на договореностите от Минск, заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС. "Да се надяваме, че те няма да тласнат нещата към въоръжен конфликт", добави той.
Москва се надява здравият разум да надделее в Киев и украинският президент Петро Порошенко да не отстъпи пред опитите на "партията на войната" да провали мирния процес, изтъкна Лавров. "Привличаме вниманието на нашите западни партньори и на ОССЕ, както и на самото украинско ръководство относно военните приготовления. В контактите си с Порошенко президентът Владимир Путин неизменно подчертава крайната пагубност на такива действия", каза Лавров. Той добави, че в четвъртък вечерта Путин е обсъдил ситуацията в Украйна с германския канцлер Ангела Меркел.

Меркел: Санкциите срещу Русия остават и пролетта

Ограничителните мерки на ЕС срещу Русия няма да бъдат отменени през пролетта, заяви германският канцлер Ангела Меркел в интервю за "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг". "Те са валидни за една година. През пролетта ние разглеждаме въпроса какво ще се случи с рестриктивните мерки, които решихме да наложим след присъединяването на Крим. Според сегашното положение те ще останат в сила", каза тя. Меркел добави, че няма шанс руският президент Владимир Путин да бъде поканен на следващата среща на лидерите на Г7, която ще се проведе в Германия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай