Интегрирана Европа е едно от най-големите постижения на новото време

Интегрирана Европа е едно от най-големите постижения на новото време | StandartNews.com

Интегрирана Европа е едно от най-големите икономически и политически постижения на новото време. Но на него не трябва да се гледа като на даденост. Ясно е, че проектът за европейска интеграция е изложен сега на изпитание повече от когато и да е било, каза американският президент Барак Обама в интервю за испанския в. "Паис", цитирано от БТА.

Миграционният и бежанският поток в Европа породиха ново внимание върху европейските гранични политики и върху способността на страните от ЕС да работят заедно, за да решават заедно общите проблеми, допълни още той.

"Слабият растеж из континента остави прекалено много европейци, особено млади хора, без работа и недоволни. Във всички наши страни много хора се чувстват ощетени от глобализацията ...Правителствата, в това число и европейските институции трябва да покажат, че са наясно за ежедневните безпокойства на гражданите и че знаят как да откликнат реагират на тях", изтъкна още американският президентът.

Всички наши страни, в това число и САЩ трябва да свършат по-добра работа, за да гарантират, че глобализацията, интегрираните икономики и търговията създават работни места и възможности за всички, заяви Обама.

Трябва да инвестираме повече в образованието, компетенциите и преквалификацията, което ще помогне да намалим неравенството и да помогнем на хората да успеят в глобалната икономика, добави още Обама.

В интервюто той засегна темата за транснационалните заплахи, за гражданската война в Сирия, за конфликтите и размириците в Магреб, тласнали бежанците и мигрантите по пътя към Европа, за Ислямска държава, която от бастиона си в Ирак и Сирия ръководи или вдъхновява атаки. Обама каза, че предвид всичко гореизброено е убеден, че лидерството на САЩ е необходимо за сигурността и просперитета на света.

"Ето защо ние оглавяваме глобалната коалиция за унищожаване на ИД, работим неуморно за намиране на дипломатическо решение на войната в Сирия, осигуряваме повече хуманитарна помощ отколкото, която и да е друга страна, а тази есен организираме и глобална среща на върха за бежанците, за да мобилизираме нови ангажименти. Но същевременно е ясно, че една страна, дори и толкова силна колкото САЩ, не може да реши този род транснационални предизвикателства сама. Ние се нуждаем от коалиции и партньорства, които привличат уникалната сила, която различните страни предлагат. Ние сме в по-голяма безопасност, когато страните споделят бремето и цената на поддържането на международната сигурност и мир", посочи Обама.

Говорейки за отношенията на САЩ с Куба, Обама каза, че сближаването е дало на кубинците нова надежда и че от близките връзки между двете страни може да се възползва целия регион.

Относно Брекзит Обама припомни, че референдумът във Великобритания е създал известна несигурност.

"Но е важно да се припомни какво няма да се промени, а именно неразривните връзки на Америка с Европа, в това число и дълбокото приятелство и устойчив съюз между САЩ и Испания. Връзките между американците и испанците датират от векове", припомни Обама, който е на посещение в Испания.

Той изрази надежда, че следващото испанско правителство ще поеме същия ангажимент като предишното за запазване на силните връзки със САЩ и Европа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай