Индия с крупни богаташи. Ще влязат ли в г-20

Призив на индийския премиер

Индия с крупни богаташи. Ще влязат ли в г-20 | StandartNews.com

Премиерът на Индия Нарендра Моди призова днес Африканският съюз (АС) да стане член на Г-20 - клуба на най-богатите държави, който ще се събере на среща в Индия през септември, предаде Франс прес.

"Поканихме Африканския съюз с идеята да му предоставим статут на постоянен член" на Г-20, заяви Моди на бизнес форума B20, който предхожда срещата на върха на Групата на двадесетте на 9 и 10 септември.

Американският президент Джо Байдън изрази желание още през декември миналата година  АС да се присъедини към Г-20 като постоянен член, като увери, че "това ще се случи".

Понастоящем единствената африканска страна в Г-20 е Република Южно Африка. Групата се състои от 19-те най-големи световни икономики плюс Европейския съюз, които заедно произвеждат 85% от световния брутен вътрешен продукт (БВП) и обхващат две трети от населението на Земята.

Африканският съюз е базиран в етиопската столица Адис Абеба. В него членуват 55 държави с БВП, възлизащ на общо 3 трилиона долара.

Индийският премиер увери, че страната му, която се явява един от главните съперници на Китай, е в състояние да компенсира проблемите с доставките, причинени от кризата в ковида. 

Индия е "решението" за създаване на "надеждна глобална верига за доставки, тъй като светът много се промени след КОВИД-19", заяви Моди.

В четвъртък, в кулоарите на срещата на върха на БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) в РЮА, Моди имаше рядката възможност да разговаря на четири очи с китайския президент Си Цзинпин, пише БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай