Хората с пасивен дом не плащат за вода и електричество

Хората с пасивен дом не плащат за вода и електричество | StandartNews.com

Дания е известна с един от най-добрите разказвачи на приказки в света - Ханс Кристиан Андерсен. И въпреки че той не е автор на "Сливи за смет", именно в Копенхаген народният разказ оживява. Защото половинмилионната датска столица се топли именно благодарение на боклука си. Почти всички битови отпадъци в града се изгарят в свързани с топлофикациите когенерации. Така близо 65% от потребяваната в датската столица енергия идва именно от сметта. Останалите боклуци се събират разделно и се рециклират. Този опит спокойно може да се приложи и у нас и да спести поне един от реакторите на АЕЦ "Белене", категоричен е Христо Василев, част от бизнесделегацията по време на официалното посещение през миналата седмица на президента Росен Плевнелиев в северната страна.

За да е топло във всички сгради (независимо дали са частни или публични) в Дания, въпреки пролетните температури от 16 градуса и непрестанния бръснещ вятър, има и още една причина. Преди няколко години в страната е въведен закон, според който никой не може да продаде къща или апартамент, ако няма енергиен сертификат за него. Естествено, колкото повече ток пести домът, толкова повече нараства класът и съответно цената на имота. Най-пострадалата през петролната криза от 70-те години на миналия век страна сега е лидер в областта на енергийната ефективност именно заради целенасочените усилия на държава и общини.
През 2007 г. законодателството се променя, за да стимулира местните власти да инвестират в зелена енергия и ефективност. Пионер е общината Егедал, която закупува 760 декара и препродава терените с условие частните инвеститори да изграждат пасивни къщи. Домовете не трябва да изразходват повече от 34 киловатчаса на квадратен метър годишно, което предполага много добра изолация, трикамерни прозорци, използване на естествени материали и алтернативни източници на енергия. За пране, поливане на градината и тоалетните се използва дъждовна вода, като ако тя свърши, автоматично домовете се прехвърлят към водната мрежа. Соларните панели, които трябва да са минимум 3 кв. м за имот, пък осигуряват топлина и енергия от слънцето, и токът от мрежата се ползва в краен случай. Така за къща от 250 кв. м с френски прозорци, обитавана от семейство с 4 малки деца, сметката за ток и вода е 45 евро на месец. И ако това хич не ви се струва малко, трябва да имате предвид стандарта в Дания. Средната заплата в страната е 2800 евро, а социалните придобивки са на космически нива от родните.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай