Хамас смрази света. Невиждан ултиматум към Израел

Войната ескалира

Хамас смрази света. Невиждан ултиматум към Израел | StandartNews.com

Въоръженото крило на "Хамас" смрази днес целия свят, отравяйки невиждан по своето зверство ултиматум към Израел.

ВИЖ ОЩЕ: САЩ праща нещо невиждано в помощ на Израел

Главорезите заявиха днес, че ще екзекутират по един израелски цивилен пленник в замяна на всяко ново израелско бомбардиране на палестински домове без предварително предупреждение, предаде Ройтерс.

ВИЖ ОЩЕ: Два сценария за войната в Израел. Капаните

Говорителят на въоръженото крило на „Хамас“ Абу Обайда каза, че ислямистите са действали в съответствие с ислямските разпоредби, така че израелските пленници да бъдат невредими.

ВИЖ ОЩЕ: Едноокият терорист! Кой разпореди войната срещу Израел

Говорителят обвини еврейската държава за засилените бомбардировки и убиване на цивилни в домовете им при въздушни удари, извършвани без предупреждение.

По данни на израелския външен министър Ели Коен, повече от 100 души са били пленени от „Хамас“ по време на смъртоносното трансгранично нахлуване през уикенда.

„В момента има повече от 700 души, които са убити, които са заклани. Повече от 100 души, които бяха пленени“, каза Коен, говорейки на английски чуждестранни журналисти.

Сутринта на 7 октомври палестинската ислямистка групировка "Хамас" предприе атака срещу Израел. Бойци нахлуха на територията на страната и извършиха масиран ракетен удар. Повече от 700 души бяха убити при атаки на "Хамас" в Израел. Ранени са 2400.

Сред жертвите има и чужди граждани.

Израел официално обяви състояние на война за първи път от Войната от Йом Кипур през 1973 г. и отговори с въздушни удари срещу палестинския анклав, където загинаха 558 души и бяха ранени над 2800, по информация на здравното министерство там.

Израелските военновъздушни сили извършиха една от най-големите атаки срещу Газа. Поразени са над 2000 цели на "Хамас", сред тях командни центрове и складове за оръжие.

Премиерът Нетаняху предупреди, че страната му ще използва огромна сила срещу противника. Мобилизирани са безпрецедентен брой резервисти -300 000 и това подклажда спекулациите да израелска наземна офанзива срещу Газа.

Израел призна, че границата все още не е напълно обезопасена, но армията си е върнала контрола над местата, нападнати в събота. Освен обстрелвана, от днес Газа е под пълна обсада.

По данни на ООН 120 хиляди палестинци са напуснали домовете си в Газа. Мнозина търсят убежище в училищата под закрилата на Световната организация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай