Голямото преселение на палестинците в Газа започна

Тази война ще завърши с ликвидирането на "Хамас", казва Израел

Голямото преселение на палестинците в Газа започна | StandartNews.com

Източник: АФП

Израелската армия съобщи, че днес се забелязва "значително движение" на юг от палестински цивилни, ден след като нареди на жителите на град Газа да избягат, а премиерът Бенямин Нетаняху обеща по-нататъшно отмъщение за безчинствата на "Хамас", предаде Ройтерс.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че се провеждат консултации с регионалните правителства относно хуманитарната криза в Газа, тъй като палестинците са попаднали в капан, изпитват недостиг на електроенергия и недостиг на храна и вода на фона на ожесточените израелски бомбардировки.

Израел се закле да унищожи "Хамас" заради нападението преди седмица, при което палестинските екстремисти убиха 1 300 израелци, главно цивилни, и взеха десетки заложници.

Оттогава Израел постави управляваната от "Хамас" ивица Газа, в която живеят 2,3 палестинци, под пълна обсада и предприема безпрецедентни по интензивност бомбардировки. Властите в Газа твърдят, че 1 900 души са загинали.

Вчера повече от един милион жители на северната част на Газа получиха предупреждение от Израел да избягат на юг в рамките на 24 часа, като  крайният срок изтече в 5 ч. днес сутринта.

"Наблюдаваме значително движение на цивилни палестинци към юг", заяви говорителят на израелската армия подполковник Джонатан Конрикус на видео брифинг рано днес. Той не спомена крайния срок и не му бяха задавани въпроси.

"Около ивицата Газа израелски запасни войници във формирование (се) подготвят за следващия етап на операциите. Те са навсякъде около ивицата Газа, в южната част, в центъра и на север, и се подготвят за всичко, което е мишена, за каквато и задача да получат."

"Тази война ще завърши с ликвидирането на "Хамас" и неговия военен потенциал и ще променим из основи ситуацията, така че "Хамас" никога повече да няма възможност да нанася каквито и да било щети на израелски цивилни граждани или войници", посочи Конрикус.

"Нанасяме удари по враговете си с безпрецедентна мощ", заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху в рядко срещано изявление по телевизията след началото на Шабат в петък. "Подчертавам, че това е само началото."

Смята се, че десетки хиляди палестинци са се отправили на юг от северната част на Газа след израелската заповед, данни на ООН  сочат, че повече от 400 000 палестинци са били вътрешно разселени поради военните действия преди издаването на директивата от Израел.

Много други обаче заявиха, че ще останат, посочва Ройтерс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай