Германия отпуска нисколихвен кредит на Украйна

Германия отпуска нисколихвен кредит на Украйна | StandartNews.com

Германия ще даде нисколихвен кредит на Украйна. Това пише в съвместна декларация правителствата на Украйна и Германия. От нея става ясно, че той ще е в размер на 500 млн. евро.

Споразумението е било подписано от министъра на икономическото развитие и търговията Айварас Абромавичус и германския му колега Матиас Махник, предава "Интерфакс", съобщиха от пресцентъра на украинското правителство. Страните са сложили подписите си по време на среща между министър-председателя на Украйна Арсений Яценюк с вицеканцлера и министър на икономиката и енергетиката на Германия Зигманом Габриелем.

Сред приоритетите за Киев е възстановяването на инфраструктурата в източните райони на Украйна. "Средствата ще бъдат използвани за възстановяване на мостове, болници, железопътни линии и социална инфраструктура", обясни Яценюк.

Кредитът се отпуска за период от 20 години при много ниска лихва, посочи премиерът. "Това е истинска помощ, обещана от канцлера (германския канцлер Ангела Меркел – бел. ред.) преди няколко месеца, когато бе в Украйна", отбеляза още той.

Скоро ще бъдат извършени всички процедури "за това кой ще получите тези кредити", добави Яценюк.

Правителствена делегация на Украйна е на двудневно посещение в Германия по покана на канцлера Ангела Меркел. В нея участваха министър-председателя на Украйна Арсений Яценюк, министърът на финансите на Украйна Наталия Яреско, министърът на икономическото развитие и търговията Айварас Абромавичус, външният министър Павло Климкин и председателят на Борда на директорите на "Нафтогаз Украйна" Андрей Коболев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай