Газпром прави рязък завой, ще се отказва от Европа

Пренасочването на енергоносители от Русия към Азия е "по-актуално от всякога"

Газпром прави рязък завой, ще се отказва от Европа | StandartNews.com

Пренасочването на енергоносители от Русия към Азия е "по-актуално от всякога" на фона на обтегнатите отношения между Москва и Брюксел заради руската инвазия в Украйна. Това обяви Олег Аксютин, заместник-председател на борда на "Газпром", в изказване на 11-я Международен газов форум в Санкт Петербург, Русия, предаде Франс прес.

Според него Китай, където "може да се очаква удвояване на потреблението", и Индия, в която също се отчита увеличение на търсенето, ще бъдат основни вносители на руски газ през следващите няколко години.

"Изразът "да се обърнем" (към Азия) предполага прибързано решение. Това обаче не е вярно: диверсификацията на нашите дейности на Изток всъщност се извършва от две десетилетия", твърди представителят на "Газпром".

"Сърцето на световната газова индустрия отсега нататък е насочено към Изтока", заяви също така Аксютин, като добави, че европейската промишленост "бързо губи своята конкурентоспособност".

По-рано през деня "Газпром" съобщи, че е добил "300,8 милиарда кубични метра газ" през периода от 1 януари до 15 септември, което на годишна база представлява спад с 15,9 на сто, според предварителните данни на компанията.

Износът за страни извън Общността на независимите държави, в която членува и Русия, е намалял с 38,8 на сто спрямо същия период на 2021 г., достигайки 84,8 милиарда кубични метра газ.

В изказването си Аксютин засегна и въпроса за бъдещето на газовия пазар, като каза, че през 2023 г. и 2024 г. не се очаква значително увеличение на предлагането на втечнен природен газ на глобалния пазар. "Производителите на ВПГ в Северна Америка могат да увеличат доставките само в дългосрочен план, и само ако цените останат високи".

"Значителни обеми ВПГ на световните пазари може да не се появят до 2025 година. Европа ще трябва да се конкурира ожесточено за тези обеми с вносители от азиатски страни. Това ще доведе до увеличаване на недостига на ВПГ на световния пазар, а от там - и до повишаване на цените", добави Аксютин, цитиран от ТАСС.

По думите му основният бенефициент от енергийната криза в Европа са Съединените щати, които успяха да увеличат доставките си на ВПГ за континента.

Запитан за ефектите от изтеглянето на западните доставчици на оборудване от Русия, заместник-председателят на борда на "Газпром" отговори, че холдингът няма да преживее шок, защото отдавна се работи върху заместването на тези доставки.

"От 2016 г. насам при изграждането на 100 процента от тях (газопроводите - бел. р.) се използват само руски тръби (...) Газопомпените агрегати също са руско производство". Всичко, свързано със системата за управление и инфраструктурата, също е с произход от Русия, обясни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай