Финландия избра новия си президент. Първи коментар

Съперникът му Пека Хависто призна поражението си

Финландия избра новия си президент. Първи коментар | StandartNews.com

Консерваторът Александър Стуб печели президентските избори във Финландия, след като съперникът му Пека Хависто призна поражението си при преброени над 90% от гласовете на вота, белязан от напрежението с Русия около влизането на Хелзинки в НАТО, съобщиха агенциите.

"Александър, поздравления за 13-ия президент на Финландия", обърна се в пряк ефир към своя съперник Хависто, който е бивш външен министър от Зелените, но се явява като независим кандидат. Същевременно финландската телевизия съобщи, че при преброени 98% от бюлетините Стуб събира 51,7% от гласовете.

ВИЖ ОЩЕ: Примката на изборите във Финландия се затяга. Първи резултати

На балотажа пред урните се явиха 70,7% от 4,3 милиона избиратели във Финландия.

"Единственото нещо, за което мога да мисля сега, е признанието, което получавам, това е най-голямата чест в живота ми. Това е голяма победа за демокрацията във Финландия и аз съм изключително горд с всички финландци, които гласуваха", реагира Стуб на публикуването на резултатите.

Стуб, който е бивш премиер на Финландия, ще встъпи в длъжност в началото на следващия месец и ще наследи президента Саули Нинистьо, който изкара два шестгодишни мандата на поста и по конституция няма право повече да се кандидатира.

Финландският държавен глава се избира пряко и наред с церемониалната си роля разполага със значителни правомощия във външната политика и политиката в областта на сигурността.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Vox
преди 2 месеца

Иcкaте ли луд ceкc за 2-3 часа, силни epeкции, яpки opгaзми, много cпepмa и повишен тeстoстеpoн! Toвa е подобрена формула на Виaгpa сeгa е безoпаcнo на всяка възpаcт! Не пpопyскайтe шансa да направите своя ceкc незaбpавим----- https://use.my/azalfa

Откажи