Евросъюзът втвърди тона към Китай

Карантинираният заради КОВИД1- Жозеп Борел отправи днес послание към Г-7

Евросъюзът втвърди тона към Китай | StandartNews.com

Китай и Европейският съюз ще имат отношения, определяни от поведението на Пекин, включително що се отнася до случващото се в Тайван, обяви днес Жозеп Борел, върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност, цитиран от Ройтерс.

Коментарът на Борел, който е карантиниран поради положителен тест за КОВИД-19, бе пуснат в началото на срещата на външните министри от групата на Седемте (Г-7) в Япония. Той подчертава две от темите, които са във фокуса на тридневната среща: нуждата от обединен подход към Китай и опасенията относно Тайван.

Китай е централна тема на срещата на външните министри на най-развитите демократични държави в японския курортен град Каруидзава. Япония, единственият азиатски член на групата, е дълбоко разтревожена от нарастващата мощ на Китай в региона, като в частност тревогата на Токио е съсредоточена върху евентуални военни действия срещу Тайван.

"Всичко, което се случва в Тайванския проток, ще означава много за нас", каза Борел, подчертавайки нуждата от ангажираност спрямо Китай, както и да се поддържат открити отношения.

Министрите вероятно ще обсъждат "общ и съгласуван" подход спрямо Китай, каза висш служител на Държавния департамент на САЩ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай