Ердоган опъна нервите на Путин /Видео/

Непознат терен за руския лидер

Ердоган опъна нервите на Путин /Видео/ | StandartNews.com

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган опъна нервите на руския си колега Владимир Путин, след като го постави в неловка ситуация. Руският президент остана прав в стая пред тълпа от репортери, докато чакаше да се срещне с турския си колега, който закъсня за тяхната среща с една минута. Кадрите, заснети преди срещата във вторник в Техеран, показват как Путин прави поредица от неудобни физиономии пред камерите, преди да бъде посрещнат от Ердоган.

Това е непознат терен за руския лидер, който си създаде репутация, че кара останалите му колеги от политическата сцена да чакат нарочно, (понякога и часове) при планираните преговори. Спекулира се, че закъснението на Путин при срещи с международни лидери е калибрирана психологическа политика, която датира от ранните дни на неговото президентство, пише darik.bg. 

В Иран се проведе първата среща на руският президент с лидер на страна от НАТО, откакто руската армия нахлу в Украйна в края на февруари. Ердоган ръководи усилията за посредничество в опита да се отблокират тоновете украинско зърно, което чака да напусне пристанищата.

Турция, която е държава-членка на НАТО, носи специална отговорност съгласно конвенцията от Монтрьо от 1936 г. за морския трафик, влизащ в Черно море. Предложението на Анкара е Русия да позволи на украинските кораби със зърно да напуснат Одеса по определени маршрути, стига да бъдат направени проверки дали корабите не носят оръжие.

Въпреки че Путин похвали турския лидер за посредничеството в преговорите, като каза, че е постигнат известен напредък, той беше по-малко впечатлен от амбициите на Ердоган да изгради буферна зона на юг от турско-сирийската граница. Според турския президент това ще предпази страната от атаките на сирийските кюрди.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай