Епидемията от Ебола е взела над 2400 жертви

Епидемията от Ебола е взела над 2400 жертви | StandartNews.com

Женева. Епидемията от Ебола вече е убила повече от 2400 души, а два пъти повече са заразени, според нови данни, публикувани в петък от Световната здравна организация.

"Считано от 12 септември, ние сме регистрирали 4784 случаи на заразени и повече от 2400 смъртни случая", заяви ръководителят на СЗО Маргарет Чан на пресконференция в Женева.

Разпространението на вируса Ебола в Западна Африка изпреварва способността на здравните власти да го овладеят, най-вече в три от най-засегнатите страни - Гвинея, Либерия и Сиера Леоне, съобщава Световната здравна организация.

Според генералния директор на СЗО Маргарет Чан, сегашният взрив на заболяването, който опустошава цели райони в Западна Африка, е най-масовият, най-сложният и най-сериозният в близо 40-годишната история на това заболяване. Тя каза още, че броят на новозаболелите расте по-бързо от възможностите за тяхното лечение.

Чан призова за международна подкрепа и за здравни работници и медицински доставки за най-тежко засегнатите от Ебола държави - Гвинея, Сиера Леоне и Либерия.

Куба ще изпрати 165 лекари и медицински сестри в Сиера Леоне за борба с епидемията от Ебола, се казва в съвместно съобщение на здравното министерство на Куба и Световната здравна организация, предаде AFP. 

Чан приветства готовността на Куба да изпрати здравни работници в най-засегнатата западноафриканска държава за шест месеца. По думите й, това е „най-голямото" действие до момента в глобалната борба със смъртоносната епидемия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай