Събота,

Екатерина Захариева е на посещение в Ангола

От: Стандарт -
Екатерина Захариева е на посещение в Ангола
A
A
A

Заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна с президента на Република Ангола Жоау Лоуренсу по време на официалното си посещение в африканската държава, съобщава пресслужбата на българското външно министерство, цитирана от БТА. "Вашата визита ще възроди и засили двустранните ни отношения", каза президентът Лоуренсу. Той заяви, че не само външният министър на Ангола Мануел Домингуш Аугущу, но и всички останали членове на правителството са на разположение, за да сътрудничат за развитие на отношенията между България и Ангола.

Екатерина Захариева предаде поздрави от българския президент и премиер и отправи покана към анголския държавен глава да посети България, която той веднага прие и даде задача на правителството да подготви визитата му. "България подкрепяше борбата на Ангола за независимост, а след нейното обявяване през 1975 година изпрати тук учители, строители, инженери, за да ви помогнат да изградите вашата страна", обърна се Захариева към президента Лоуренсу. "Желаем да рестартираме нашите отношения и да доведем нашия бизнес тук. Приветстваме усилията ви за реформи и за диверсификация на икономиката."

Държавният глава на Ангола благодари за оценката за водените от него реформи и заяви, че те в момента изглеждат болезнени, но се надява скоро да се почувства ефектът от тях. Жоау Лоуренсу е и председател на управляващото Национално движение за освобождение на Ангола. На изборите през август 2017 г. той замени дългогодишния президент на страната Жозе Едуарду Душ Сантуш, управлявал 38 години. Като част от усилията на правителството да развие други сектори освен нефтената индустрия, в страната бе подготвен нов Закон за частните инвестиции, целящ улесняването на преките чуждестранни инвестиции. В края на миналата година Ангола сключи тригодишно споразумение с Международния валутен фонд, в рамките на което страната ще получи 3,7 милиона долара в подкрепа на политиката за реформи.

На срещата с президента Екатерина Захариева приветства споразумението и заяви, че то е изключително важно за привличането на чуждестранни инвеститори. "В лицето на новия ръководител на МВФ Кристалина Георгиева съм сигурна, че ще имате приятел. Като източноевропеец тя знае колко трудни са реформите в началото", заяви българският вицепремиер. Захариева и нейният анголски колега Мануел Домингуш Аугущу информираха анголския президент, че делегация от експерти от Ангола ще посети България, за да представи възможностите за търговия и инвестиции в африканската държава. Областите с най-голям потенциал за партньорство са минното дело, производството на лекарства, селското стопанство, високите технологии, военната индустрия.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички