Буш-младши стъписан! Каква е връзката му с Пригожин

Kакво е казал той на Ялтенската конференция

Буш-младши стъписан! Каква е връзката му с Пригожин | StandartNews.com

В шок е изпаднал екс президентът Джордж Буш-младши, когато е разбрал, че Евгений Пригожин – основателят на руската частна военна компания "Вагнер", му е сервирал питие по време на вечеря преди повече от 17 години, пише изданието "Бизнес инсайдър".

Докато правеше изказване по време на Ялтенската конференция за европейската стратегия, в неделя Буш-младши, беше запитан дали е бил шокиран от новината за смъртта на Пригожин в самолетна катастрофа. Конференцията се проведе в Киев, но бившият президент на САЩ се включи в нея по видеоконферентна връзка. "Не, но онова, което ме шокира, беше, че видях снимка онзи ден от срещата на върха на Г-8 в Санкт Петербург, на която Пригожин беше мъжът, който ми сервираше на масата", отговори Буш-младши.

"Той беше готвач на Путин и беше на снимката", допълни бившият президент, усмихвайки се, а после призна, че лично той не можел да си спомни за тази среща с Пригожин. "Всичко, което знам, е, че аз оцелях", допълни той, визирайки тази своя индиректна среща с Пригожин.

На форума Буш-младши беше запитан и дали мисли, че руският президент Путин може да оцелее от последствията от войната в Украйна, ако конфликтът не приключи в полза на Москва.

"Това ще реши руският народ. Не е американският народ този, който решава това. Не е украинският народ, който решава това", каза Буш-младши. "Народът на Русия е този, който трябва реши това. Руснаците са умен народ", заяви бившият държавен глава.

Въпросната снимка, на която Пригожин е документиран да сервира на Буш-младши, е от от 14 юли 2006 г., предаде БТА. На нея се виждат на една маса седнали  Буш-младши и съпругата му Лора, а от другата страна на масата е Путин. На снимката Пригожин поднася питие на Буш-младши.

Вечерята, документирана на снимката, е била в Константиновския дворец по време на 32-ата среща на върха на Г-8, състояла се в Санкт Петербург. Тогава за първи път Русия беше домакин на форума на високо равнище на групата, от която после отпадна и групата се върна към предишния си формат Г-7.

По онова време и Вашингтон, и Москва дискутираха за още по-голямо отваряне на взаимната търговия между двете страни и за възможността Русия да се присъедини към Световната търговска организация.

Пак по онова време Пригожин си спечели прякора "Готвача на Путин", защото осигуряваше кетъринга на руския лидер. Неговата компания "Конкорд" помагаше в организацията на държавните банкети.

След това Пригожин разшири бизнес мрежата си и включи в нея и фабрика за тролове и военната компания "Вагнер". Частната военна компания беше изпратена на фронта в Украйна, където Пригожин се оплака от тежки загуби и открито разкритикува висшите руски военни лидери. В края на юни той започна бунт и неговите военни организираха поход към Москва, но всичко приключи ден по-късно, когато Пригожин сключи сделка с Путин и замина в изгнание в Беларус.

Няколко седмици след това беше съобщено, че Пригожин е загинал в самолетна катастрофа в Русия и е бил погребан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай