Джихадисти минират древния град Палмира

Джихадисти минират древния град Палмира  | StandartNews.com

Бойците на ИД са поставили противопехотни мини и експлозиви

Бойците от терористичната групировка "Ислямска държава" са поставили противопехотни мини и експлозиви около древния сирийски град Палмира, предаде Би Би Си. Не е ясно обаче дали бомбите са заложени, за да унищожат руините на града, или за да се защитава джихадистите от сирийските правителствени сили. Директорът на базираната във Великобритания Сирийска обсерватория за човешките права заяви, че сирийските войски извън града са довели подкрепления през последните дни, което предполага, че може да се планира операция. Той добави, че правителствените сили са започнали тежки въздушни удари срещу жилищната част на Палмира през последните три дни, убивайки най-малко 11 души.

"Градът е заложник. Поставени са няколко бомби и около римския театър, но все още не се знае причината", заяви директорът Рами Абдулрахман.

Джихадистите успяха да превземат града през май, като поеха контрол и над военновъздушната база и затвора наблизо. На правителствените войски бе наредено да си възвърнат контрола над мястото, което е един от най-важните исторически центрове в Близкия изток. Падането на града в ръцете на джихадистите пробуди страховете, че екстремистката групировка се стреми да унищожи останките в Палмира, които са част от световното наследство на ЮНЕСКО, както направиха на други места в Сирия и Ирак.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай