Донецк със санкции срещу Обама и Меркел (ОБЗОР)

Провъзгласилите се за назависими републики работят за обединение

Донецк със санкции срещу Обама и Меркел (ОБЗОР) | StandartNews.com

В Краматорск се подновиха боевете между проруските активисти и военните

Самопровъзгласилата се Донецка народна република въведе санкции срещу западни лидери. Под удара им попаднаха президентът на САЩ Барак Обама, канцлерът на Германия Ангела Меркел и дипломат номер 1 на ЕС Катрин Ащън. Информацията е на руския сайт gazeta.ru, който цитира съобщение в социалната мрежа Туитър на изданието "Новости Донбаса". Вестникът разполага с копие от документа за санкциите.

Съгласно съобщението на Обама му се забранява да влиза на територията на Донецка област до ноември 2014 г., Меркел и Ащън пък ще могат да посетят Донбас едва през септември. Санкциите са въведени във връзка с "поощряване на така наречения временен президент на Украйна Турчинов да използва термина "антитерористичен" в отношение на антинародния закон от 14.04.2014". Освен това в списъка на санкционирани "условно" е включен и премиерът на Великобритания Дейвид Камерън. На него обаче засега само му се предлага да "преразгледа своето отношение към киевската хунта".

В същото време властите на Донецка и Луганска народна република започнаха преговори за обединение, съобщиха от пресслужбата на ДНР. "В понеделник бе обявена инициатива за обединението на републиките. Предварително трябва да бъдат проведени преговори. Ще решава ръководството. В този момент (10 ч. московско време във вторник) такива преговори вече се провеждат", цитира съобщението РИА Новости. Преговорите обаче могат да бъдат отложени за известно време заради покушението срещу провъзгласилия се за "народен губернатор" на Луганска народна република Валерий Болотов. Шефът на пресцентъра на проруските активисти Василий Никитин разкри, че Болотов бил прострелян вчера сутринта, загубил е много кръв, но е в болница без опасност за живота.

По-рано в ефира на тв канала "Россия 24" съпредседателят на ДНР Денис Пушилин поясни, че идеята за обединението възниква след референдума, който показал стремежа на Донецк и Луганск да се отделят от сегашната киевска власт. "Искаме да съществуваме заедно. Трябва да решим как да го направим технически. Ще вървим рамо до рамо и в някаква степен ще се обединим", поясни политикът.

Украинският експерт Кост Бондаренко пък анализира във в. "Московский комсомолец", че Донецката народна република и Луганската народна република може да се слеят, образувайки независима Новорусия, после да започнат преговори и с Киев, и с Руската федерация". Ако преговорите ударят на камък, Новорусия ще последва съдбата на Приднестровската република, смята той.

Във вторник в Краматорск започна бой между проруски активисти и украински военни, съобщи РИА Новости, като се позовава на представители на щаба на самоотбраната в Славянск. Активистите са ударили с гранатомет бронетранспортьор на украинската армия. Ройтерс съобщи, че при атаката от засада са убити 6-има украински войници, а други 8 са ранени. Краматорск е един от най-големите градове в Донецка област, която стана център на сблъсъците в Югоизточна Украйна.

Антитерористичната операция, чиято цел е преди всичко защитата на живота и здравето на гражданите на Украйна, ще продължи. Това заяви и.д. президентът на Украйна и председател на Върховната рада Александър Турчинов при откриването на пленарното заседание на парламента, предаде агенция УНН. По думите му ситуацията се е стабилизирала в северната част на Луганска област, в западната част на Донбас и в южната част на Донецка област.

Всички съгласни с пътната карта на ОССЕ

САЩ, ЕС, Русия и правителството в Киев са подкрепили предложена от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа пътна карта за изход от кризата в Украйна, се посочва в съобщение на ОССЕ.

През последните дни действащият председател на ОССЕ - външният министър на Швейцария Дидие Буркхалтер, е провел консултации на високо равнище с четирите страни, подписали Женевското споразумение от 17 април, и получил положителен отклик от всяка от тях. ОССЕ напомни, че предложеният от швейцарското председателство документ е призван да помогне за излизане от кризата и намаляване на напрежението в Украйна.

"Пътната карта" се основава на четири елемента: отказ от насилието, разоръжаване, национален диалог и провеждане на президентски избори на 25 май. Първата стъпка от картата включва да се приеме опитният германски дипломат Волфганг Ишингер за посредник, който ще опита да стартира диалог между различните страни в кризата в Украйна във формат кръгла маса.

Във вторник Москва посочи, че очаква проруските активисти в източна Украйна да спазят пътната карта, ако Киев спре военната операция в източните райони на страната. "Ако Киев предприеме такива мерки, ние очакваме лидерите на силите за самоотбрана в Донбас и Луганск да реагират по адекватен начин", посочи министерството на външните работи на Русия, като подчерта, че "е крайно важно" пътната карта да бъде приложена възможно най-скоро.

Отровно вещество в Одеса

В Дома на профсъюзите, където на 2 май намериха смъртта си 48 души, е открито отровно вещество. Тази отрова може да е причинила смъртта на част от жертвите. Сензационното изявление направи шефът на Украинската служба по безопасност (СБУ) Валентин Наливайченко пред украински тв канал. В момента химици извършват щателно изследване на въпросната отрова и се установява как е била пренесена в сградата на профсъюзите. Наливайченко посочи, че вече се извършват съответните експертизи от страна на МВР, а международните експерти, които помагат на украинските си колеги, ще направят заключенията си в най-близко време.

Рогозин: В Молдова ми взеха и гащите

Руският вицепремиер Дмитрий Рогозин обвини властите на Молдова в кражба на мръсното му бельо, предаде ИТАР-ТАСС. Това е поредният епизод в скандала със задържания му самолет след посещение в Приднестровието на 8 и 9 май.

Рогозин припомни, че са били иззети списъци с подписи на граждани на Приднестровието, в които те искали присъединяване към Русия. "Но освен това ми изчезна и пакет с използвано бельо", пошегува се Рогозин пред журналисти. "Надявам се, че специалните служби на Молдова ще ми го изчистят и ще ми го върнат", заяви той. "Радвам се, че имам доброволци за помощници и следващия път ще ги помоля да ми почистят обувките и килимите", продължи той. "Разбира се, сега се шегувам, но действията на молдовците не се вписаха в дипломатическия етикет", уточни руският вицепремиер.

Москва се отказва от МКС и GPS

Русия не възнамерява да удължава експлоатацията на Международната космическа (МКС) станция след 2020 година, както предлагат САЩ, защото планира да насочи ресурсите си към други перспективни космически проекти, каза пред журналисти руският вицепремиер Дмитрий Рогозин. "Ние планираме МКС да ни е нужна до 2020 година", каза той. "След 2020 г. ние искаме да пренасочим тези средства към по-перспективни космически проекти", допълни той. Рогозин отбеляза, че "руският сегмент на МКС може да съществува самостоятелно от американския, но американският сегмент не може да съществува независимо от руския". Рогозин съобщи и че от 1 юни се прекратява работата на станциите на американската система за спътникова навигация GPS на територията на Русия. По думите му, до мярката може да се стигне, ако Русия не се договори с Вашингтон за разполагането на свои наземни станции на системата ГЛОНАСС, което засега САЩ отказват.

Още 3 фрегати на НАТО в Средиземно море

Групировката на НАТО в Средиземно море ще бъде подсилена от три фрегати, по една от САЩ, Турция и Канада, предаде Газета.ru. Първата от тях, USS Taylor, е трябвало да се присъедини към другите части на НАТО на 12 май. През следващите няколко дни към тях ще се присъединят и турската TCG Gemilik и канадската HMCS Regina.

Москва: Наказанията спъват урегулирането

Нови санкции на Европейския съюз ще попречат на усилията за уреждане на украинската криза, заяви Русия и призова Западът да убеди Киев да проведе обсъждане за бъдещата структура на страната преди президентските избори на 25 май, съобщи Ройтерс.

В Москва се надяваме, че ЕС и САЩ ще използват влиянието си върху настоящото управление в Киев, за да може въпросите за държавната структура и зачитането на правата на областите да се обсъдят възможно най-скоро - във всички случай преди насрочените за 25 май президентски избори, посочва руското външно министерство.

Руският първи дипломат Сергей Лавров пък призова западните посланици да докладват на своите страни за кризата в Украйна като се позовават само на информация от руската телевизия. Според него медиите в Украйна отразяват ситуацията по неверен начин.

Секси прокурорка в черния списък на ЕС

Приближен на руския президент Владимир Путин и скандалната сексапилна прокурорка на Крим Наталия Поклонская са сред последните добавени в черния списък на ЕС на лицата, подложени на санкции заради кризата в Украйна.
В него фигурира първият заместник-ръководител на администрацията на руския президент - Вячеслав Володин, смятан за архитекта на антизападните мерки, приемани от Кремъл от две години. В списъка е още младата главна прокурорка на Крим Поклонская, която стана интернет звезда заради предизвикателните си снимки в мрежата. Сред наказаните са още командващият руските Въздушнодесантни войски ген. Владимир Шаманов, председателят на комитета на Държавната дума по конституционното законодателство Владимир Плигин и др.

Милиардер не издава тайни на САЩ


Украинският милиардер Дмитро Фирташ, на когото САЩ повдигнаха обвинения за подкупи, заяви, че американската прокуратура не може да му предложи нищо, което би го накарало да разкрие това, което знае, за начина, по който Русия движи приходите си от газ.

"Да имам къща във Флорида не е моята концепция за живота", казва 49-годишният Фирташ в интервю, дадено във Виена, където очаква съдебните процедури по искането за екстрадицията му в САЩ. Ще се защитавам до последно, допълва бизнесменът, който през април плати в Австрия рекордната гаранция от 125 млн. евро.

Той е натрупал състоянието си като посредник в експортните сделки на руския газов монополист "Газпром". Притежава телевизионни канали и торови заводи в Украйна. Фирташ отхвърля обвиненията на американската прокуратура, свързани с проект на стойност 500 млн. долара за добив на титан в Индия.

"Аз съм вълшебната пръчица на "Газпром". Те знаят, че аз имам многогодишен опит, че съм способен да преговарям с Украйна", заявява Фирташ. Той казва, че неговото приятелство с близките до Путин олигарси Ротенберг, както и тесните му връзки с "Газпром" и "Газпромбанк" го поставят в уникално положение като посредник за урегулиране на конфликта в Украйна. Готов съм да действам като преговарящ между Русия и Украйна, заявява Фирташ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай