Десетки жертви на демонстрациите в Египет

Има кръв навсякъде. Това е хаос. Липсват елементарни средства ...

Десетки жертви на демонстрациите в Египет | StandartNews.com

Кайро. Най-малко 23 убити, над 500 ранени и стотици хиляди протесиращи на съперничещи си митинги в цялата страна.

Мюсюлманското братство заяви, че ще остане на улицата в "мирен протест" след нощ на насилие и масови митинги, в които бяха убити най-малко 23 души и още стотици бяха ранени, предаде Ал-Джазира.

Лекар в полева болница каза, че най-малко 16 души са били убити в ранните часове на събота, във въоръжена атака срещу привържениците на сваления президент Мохамед Морси в Наср Сити, Кайро. Много повече са били ранени от огнестрелни рани и от ефекта на използвания сълзотворен газ.

От Мюсюлманското братство заявиха, че 31 души са били убити.

В Александрия, седем души са били убити и стотици ранени при сблъсъци между поддръжници и противници на Морси.

Насилието дойде през нощ на протести, за които призова в сряда от главнокомандващия на египетската армия, генерал Абдел Фатах ал-Сиси, за да му се даде мандат да се справи с това, което той нарича "тероризъм" от противниците на преврат срещу Morsi.

Кореспондент на Ал-Джазира, предаващ от полевата болница в Наср Сити, описва сцена на хаос.

"Аз стоя в една стая от двадесет квадратни фута, има 20 до 30 легла наредени едно до друго и на всеки две-три минути някой влиза през вратата, целия облян в кръв", каза той. "Има доказателства за употреба на огнестрестрелно оръжие, прободни рани. Има кръв навсякъде. Това е хаос. Липсват елементарни средства ... не могат да се справят с огнестрелни рани."

Ахмед Ареф, говорител на Мюсюлманското братство, което подкрепя Morsi, заяви пред Ал Джазира, че те ще продължат мирните демонстрации в Египет, и отказаха да участват в преговори с временното правителство, освен ако не се оттегли от властта.

Правителството предупреди привържениците на Мюсолманското Братство и противниците на военния преврат, че те ще бъдат премахнати от улиците "по законен начин".

Полицията използва сълзотворен газ срещу демонстранти, които са се опитали да блокират моста 6 октомври в Наср Сити, и са предприели действия, за да разпръснат стачкуващите в джамията Каед Ибрахим в града. Около 200 души останаха блокирани вътре в събота сутринта.

В телевизионно интервю временният президент Адли Мансур заяви, че правителството "не може да приеме нарушаването на сигурността, блокирането на пътища и мостове. Държавата трябва да наложи ред с всички сила и решителност." Вътрешният министър Мохамед Ибрахим, подкрепи думите на Мансур, като посочва, че протестите срещу военното управление ще бъдат разпръснати "по законен начин".

Митингите в подкрепа на военните бяха по-големи и преминаха без насилие, с настроение на ликуване сред тълпите. Основните про-военни протести се проведоха в емблематичния площад Тахрир в Кайро и пред президентския дворец.

"Хората, източник на цялата власт, дават мандат на армията и полицията да се справят с тероризма", се казва в плакат опънат на входа на Тахрир.

Танкове охраняват входовете към площада, военни хеликоптери преминават над района, а полицаите се се смесили с тълпата и позират за снимки. Всичко това е много далеч от обичайните сцени през последните две и половина години, когато протестиращите в Тахрир рутинно се сблъскваха с полицията и се противопоставяха на армията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай