Дават на гърците глас на 17 години

Дават на гърците глас на 17 години | StandartNews.com

Атина променя изборния закон до лятото

Лявото гръцко правителство подготвя нов избирателен закон, който ще даде право на вот и на навършилите 17 години. Очаква се законът да бъде внесен много скоро за дебат и за гласуване преди лятната ваканция на парламента, съобщават гръцките медии, цитирани от БТА.

Анализатори смятат, че промените в избирателния закон ще дойдат след отчета на кредиторите за гръцките реформи и ще бъдат последвани от промени в правителството на премиера Алексис Ципрас, които се очаква да бъдат направени през септември. За месец юли управляващата партия СИРИЗА е насрочила партиен конгрес.

Вестник "Вима" пише, че намеренията на кабинета на Ципрас са 270 от общо 300 места в парламента да бъдат разпределени по пропорционалната система. Промени ще има и в големите избирателни райони, като целта е в тях да не бъдат избирани повече от 10 депутати.

Очаква се бонусът от 50 депутатски места за партията победител да бъде намален на 30 места и те да се предоставят само на партия или коалиция, получила над 40 на сто от гласовете.

Друга цел на правителството е да се осигури и право на вот на гърците в чужбина. Не се изключват и промени в начина на гласуване.

Междувременно ново проучване показа, че ако днес има избори в Гърция, управляващите ще ги загубят със сигурност от десноцентристката партия "Нова демокрация". Според последните данни подкрепата за последните е 25,5%, докато управляващите имат едва около 15%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай