Неделя,

Covid-19 тръгнал от учен, взимал проба от прилеп

От: Мартина Суботинова -
722
Covid-19 тръгнал от учен, взимал проба от прилеп
A
A
A

Нулевият пациент с коронавирус може да е бил служител в лабораторията на Института по вирусология на Ухан.

Това заяви ръководителят на мисията на Световната здравна организация (СЗО) в Ухан, която се състоя през януари 2021 г., датския експерт Петер Бен Ембарек, в гостуването си за предаване на датската TV2, пише вестник Le Figaro, цитиран от агенция Фокус.

Пациентът може да се e заразил в полеви условия, докато е събирал проби за научни изследвания, каза експертът. По-рано СЗО смяташе за малко вероятно нулевият пациент да е свързан с лаборатория в Ухан, отбелязва изданието.

„Служител, който се е заразил на терен, докато е взимал проби [свързани с прилепи], е една от вероятните хипотези. Така вирусът е преминал от прилеп към човек, а не от случаен селянин или друг човек, който е в редовен контакт с прилепи“.

Задачата на групата експерти, ръководена от Ембарек, беше да идентифицира източника на първоначалното разпространение на инфекцията. В доклад на мисията на СЗО се казва, че лабораторно изтичане е малко вероятно и че първият случай на COVID-19 е бил предаден чрез заразяване от прилепи.

„48 часа преди края на мисията все още нямахме консенсус дали ще говорим за лабораторията. Доскоро обсъждахме дали да включим това в доклада“, призна Ембарек.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички