Бой в турския парламент при обсъждане на съдебна реформа

Бой в турския парламент при обсъждане на съдебна реформа | StandartNews.com

Анкара. Проектозакон за съдебната реформа предизвика скандал и бой в парламента в Турция, предаде Ройтерс. В същото време около 20 хиляди души са излезлите снощи по улиците на турската столица Анкара на протест срещу правителството на премиера Реджеп Ердоган, което се тресе от корупционен скандал.

В скандала с финансови злоупотреби са замесени няколко правителствени фигури и известни бизнесмени. Самият Ердоган обвинява противниците си в заговор и опит за преврат, като изтъква, че полицията и правосъдието искат да го свалят чрез антикорупционни разследвания. В същото време обаче Ердоган се опитва да политизира съдебната власт с проектозакон.

В рамките на обсъждането му вчера турски депутати от Правната комисия в парламента се сбиха. Един от депутатите скочил на маса и започнал да рита колегите си, докато те се бият. Хвърчали папки с документи, бутилки с минерална вода и дори таблет. Ситуацията звучи комично, но проблемът е сериозен.

Ердоган иска радикална реформа на Висшия съвет на съдиите и прокурорите на Турция - уволняване на цялата администрация и ръководството на съвета, отмяна на решенията му и концентриране на цялата власт в ръцете на правосъдния министър.

От Висшият съвет на съдиите и прокурорите заявиха, че предлаганите промени противоречат на принципа за правовата държава, залегнал в конституцията, защото съветът става зависим.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай