Боливия отрече Сноудън да е бил в президентския самолет

Боливия отрече Сноудън да е бил в президентския самолет | StandartNews.com

Ла Пас. Боливия категорично отрече Едуард Сноудън да е на борда на президентския самолет.

Министърът на външните работи на Боливия отрече слуховете, че Сноудън е пътувал с президента Ево Моралес в самолета, който кацна принудително в Австрия, предаде АФП.

„Франция, Португалия и Италия затвориха въздушните си пространства за самолета поради голямата лъжа, че Едуард Сноудън е на борда. Имаше слухове, че той е на самолета, не можем да си представим кой би изрекъл такава голяма лъжа", заяви дипломат номер едно на Боливия, Давид Чокехуанка.

Президентът на Боливия, Ево Моралес бе на посещение в Москва, където се срещна с президента на Русия Владимир Путин и участва на среща на страните-производители на петрол.

Бащата на Едуард Сноудън, който разкри на света тайни на американското разузнаване, притеснен, че не може да се свърже със сина си, му изпрати открито писмо, в което го похвали, че е "призовал американския народ да се опълчи срещу засилващата се опасност от тирания".

Писмото е подписано от Лон Сноудън и адвоката му Брус Фейн. Ден преди това бащата на Сноудън направи изявление чрез Уикилийкс, в което упрекна президента Барак Обама, че е оставил сина му "без държава" и е анулирал паспорта му.

Сноудън се намира в Русия, опитвайки се да получи политическо убежище от редица страни. Той не е бил виждан на обществено място повече от седмица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай