Билд ам Зонтаг: Американски наемници се бият в Украйна

Билд ам Зонтаг: Американски наемници се бият в Украйна | StandartNews.com

Берлин. Около 400 американски наемници се бият в Украйна заедно с украинските войници и милиция в операции срещу проруските сепаратисти, пише германският вестник "Билд ам Зонтаг".

Според информации, основаващи се на радиокомуникации между командни центрове на руската армия, прихванати от американската Агенция за национална сигурност и след това предадени на германските тайни служби (BND), американските наемници координират и ръководят партизански операции срещу проруските сепаратисти около Словянск.

Наемниците работят за Академи, по известна под старото име Блекуотър – охранителна фирма, която бе лишена от договор с американската армия в Ирак след престрелка с цивилни през 2007 г. и многократни обвинения за злоупотреби о изтезания, напомня БГНЕС.

Не е известно кой е сключил договор с Академи.

"Билд ам Зонтаг" припомня, че преди няколко седмици Русия е изобличила присъствието на американски наемници при украинските правителствени сили – нещо, което американският посланик в Киев Джефри Пиат опроверга в средата на март.

Миналата седмица "Билд ам Зонтаг" разкри, че агенти на ЦРУ и на ФБР помагат на Киев да се справи с бунта в Източна Украйна и да изгради ефикасна система за сигурност, без обаче да участват пряко в сблъсъците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай