Безмилостна сеч на опълченци в Донецк

Безмилостна сеч на опълченци в Донецк | StandartNews.com

Донецката народна република поиска помощ от Путин, минава на руските закони

Киев. Най-малко 30 опълченци са били избити в Донецк по време на сблъсъците за контрола на летището в града в понеделник, съобщават руските медии, като се позовават на очевидци.

Според различни информации те са били убити, докато пътували в камион. Боевете между проруски бунтовници и украинската армия в Източна Украйна продължиха и вчера, като за жертви бе съобщено в Славянск, Мариупол и други градове.

Най-малко 30 тела на убити украински сепаратисти са докарани в болница след ден на тежки боеве в Донецк, в които правителствените сили използваха бойни самолети и хеликоптери срещу проруските бунтовници, съобщи AП, позовавайки се на местен бунтовник. Според ИТАР-ТАСС убитите са загинали при обстрел на камион, превозващ ранени проруски активисти.

Опълченците заявиха, че шофьорът на камиона край завод "Точмаш" е убит от снайпер, а ранените, които са били в каросерията, са разстреляни от екстремисти от "Десен сектор".

"Те бяха ранени. Автомобилът ги извеждаше от полесражението. В началото снайперистите уцелиха шофьора, след това от упор ги разстреляха с ръчен гранатомет. Останалите ранени бяха довършени с автомат от бойците на "Десен сектор". Никой от превозваните в камиона не оцеля!", заяви представител на щаба на самоотбраната, предаде Блиц. "Те плюят на международните конвенции и убиват ранените", добави той.

Премиерът на Донецката народна република Александър Бородай каза, че в резултат на антитерористичната операция са загинали най-малко 100 души. По информация на департамента по здравеопазване на Донецката областна администрация в нощта на 26 срещу 27 май са загинали и транспортирани в моргите на града 36 души, а още 11 души са ранени. Говорителят на украинските въоръжени сили Олексий Дмитрашковски пък заяви, че операцията ще продължи. "Операцията в Донецк ще продължи, докато не бъдат ликвидирани силите на ДНР или не се предадат", заявява той. Според него са убити най-малко 200 опълченци.

Военната операция на украинските власти в източната част на страната продължи и в Славянск, където по данни на опълченците са били убити четирима мирни граждани. Петима проруски активисти пък са загинали при обстрел в Мариупол.

Ръководителят на временното правителство на Донецката народна република Денис Пушилин се обърна с молба за помощ към Русия и обяви, че републиката преминава към руското законодателство. По думите му, предвид сложната ситуация Донецк може да се окаже на прага на хуманитарна катастрофа. "Затова сме принудени да се обърнем към целия руски народ да окаже каквато и да е достъпна помощ", каза той. "Въпреки всичко ние продължаваме да строим граждански институции и обявявам, че преминаваме към руското законодателство. Това е неотложна мярка", каза Пушилин в своето обръщение.

Путин призова към спиране на операцията

Руският президент Владимир Путин призова за незабавно прекратяване на операцията на украинската армия в източната част на страната, предадоха световните агенции. Призивът бе отправен в хода на телефонен разговор с италианския премиер Матео Ренци, уточнява руската агенция ИТАР-ТАСС.

Това е първото официално изказване на Путин за обстановката в Украйна след проведените там президентски избори в неделя. Пред Ренци руският президент е подчертал, че диалогът между Киев и представителите на украинските региони ще помогне на усилията за разрешаване на кризата в страната.

За спиране на бойните действие призова и външният министър на Русия Сергей Лавров. "Задача номер едно и проверка за стабилността на украинската власт с оглед резултатите от президентските избори е незабавното прекратяване на използването на армията срещу населението и прекратяването на насилието от всички страни", каза Лавров на пресконференция в Москва.

Изчезна лидерът Пушилин

Лидерът на Донецката народна република Денис Пушилин е избягал от сградата на Донецката областна държавна администрация, придружен от въоръжени мъже, и вчера бе в неизвестност, съобщи изданието "Новости Донбасса".
В социалните мрежи започнаха да се разпространяват призиви да се открие местонахождението на лидера на проруските активисти.

По-рано в YouTube беше публикувано съобщение, в което Пушилин се обръща към президента на Русия Владимир Путин с молба да предостави на Донецката народна република бойци и хуманитарна помощ.

Украйна мисли как да си плати дълга

Властите в Украйна обмислят възможностите си за изплащането на 2 милиарда долара, с които да покрият настоящия дълг на страната към "Газпром", и още 500 милиона долара, с които да бъдат предплатени бъдещи доставки, съобщи изпълнителният директор на "Газпром" Алексей Милер пред телевизия "Россия 24".

Милер уточни, че Украйна ще извърши плащането до 7 юни, но не посочи при каква цена. "Това поне е някакво начало", заяви той и добави, че Русия е готова да намали цената на газа за Украйна, като намали износните мита, но тези параметри ще бъдат уговорени, след като дългът е изплатен поне частично. Комисарят по енергетиката на ЕС Гюнтер Йотингер заяви, че ЕС е предложил на Украйна да съфинансира плащанията, но украинската страна все още не е отговорила дали ще приеме предложението. Министърът на енергетиката на Украйна Юрий Продан потвърди, че страната е готова да плати дълга си "по цени, близки до пазарните". Той отказа да коментира предложението на ЕС.

Москва отряза Порошенко за Крим

Говорителят на Кремъл - Дмитрий Песков, изключи исканото от новоизбрания президент на Украйна Петро Порошенко връщане на Крим. "Крим е регион от Руската федерация и връщането му в Украйна не подлежи на обсъждане", заяви Песков, цитиран от Ройтерс. В същото време Порошенко обеща успокояване на ситуацията "до часове" на фона на битката за контрол на летището в Донецк, пише британският в. "Гардиън". Президентът на Украйна обаче заяви, че няма да има преговори с проруските опълченци.

САЩ ще подкрепят Порошенко в усилията му да изгради "една по-обединена, сигурна, независима и просперираща Украйна", заяви американският държавен секретар Джон Кери. Той обяви произведените в неделя избори за "победа на демокрацията".

Германският канцлер Ангела Меркел също поздрави Порошенко за победата му. "Канцлерът Ангела Меркел разговаря днес по телефона с Петро Порошенко. Тя поздрави Порошенко и украинските избиратели за президентските избори в неделя. Избирателната активност и ясният резултат показват, че украинският народ държи на единството, демокрацията и мирното уреждане на настоящия конфликт", заяви говорителят на Меркел Щефен Зайберт. "Канцлерът изразява особена признателност към избирателите в източната част на Украйна, които въпреки опасностите и сплашванията упражниха демократичното си право", добави той.

Техника с бойци пресича границата

Въоръжени мъже с неясни намерения са преминали границата с Украйна, съобщи украинската гранична служба, цитирана от Нюзру. Според граничари от Русия в Луганска област в нощта срещу 27 май са влезли "камиони с бойци". Неизвестните въоръжени мъже успели да пресекат границата при селището Астахово. Украинските власти съобщават, че граничарите забелязали колона от няколко камиона, леки автомобили и микробуси, които идвали от Русия към Украйна. Към 4 през нощта колоната пресякла границата, след което украинските граничари открили огън. Украинското външно министерство каза, че протестира заради това, че Русия не предприема действия срещу струпването на около 40 камиона с въоръжени мъже.

Проруски кметове взеха два града

Кметове с явна проруска ориентация бяха избрани в два украински града на местните избори в неделя, съобщи сайтът нюз.ру.

Новият градоначалник на Одеса, където на 2 май загинаха 48 души, е 49-годишният президент на украинската федерация по тайландски бокс Генадий Труханов. Той събра 43,49% от гласовете, докато съперникът му Едуард Гурвиц, подкрепен от новоизбрания президент Петро Порошенко, едва 32,02%. При предизборната си кампания Труханов обеща, ако вземе властта, да продължи борбата руският език да бъде признат за втори държавен. След изборната нощ милиционери, въоръжени с палки и щитове, взеха под охрана градската избирателна комисия. Привърженици на Гурвиц обсадиха сградата и искаха той да бъде обявен за победител.

В друг от големите украински градове - Николаев, за кмет бе избран секретарят на градския съвет Юрий Гранатуров от Партия на регионите на бившия президент Виктор Янукович.

Бунтовници гърмят по мародери

В Славянск растат жертвите на конфликта между проруските опълченци и украинските военни. Сред жертвите има не само преки участници в боевете, но и разстреляни по законите на войната, като за 24 часа са убити 9 човека, предаде Нюзру. Двама опълченци са били убити по заповед на ръководството на активистите, след като били уличени в тежки престъпления. Командирът на народното опълчение на Славянск Игор Стрелков е издал заповед за разстрел на двамата му подчинени за "мародерство, въоръжен грабеж, отвличане на хора и изоставяне на бойни позиции". "Ще се борим безпощадно с мародерството", увери Стрелков.

Миньорите излязоха на стачка

Донецки миньори обявиха стачка с искане към Киев да прекрати силовата операция в източната част на страната, предаде ИТАР-ТАСС. Жителите на региона са потресени от варварството и жестокостта на Националната гвардия, която употреби изтребители и хеликоптери при опитите да върне контрола върху летището в Донецк. Когато ранените опълченци били изнасяни от летището с камион, обозначен с червен кръст, наемниците от Националната гвардия открили огън по тях. Според информация на петербургската телевизия "Пятый канал" в резултат на обстрела на камиона са загинали най-малко 24 души. "Камионът бе обстрелян от гранатомет. Загинаха всички, които се намираха в него. Аз преброих 24 човека. Опитаха се да окажат помощ на един от тях, но той издъхна", разказа кореспондент на руската телевизия, очевидец на случилото се.

Патриарх Кирил пожела мир

Патриархът на Москва и на цяла Русия Кирил поздрави Петро Порошенко с победата на президентските избори в Украйна. Той изрази надеждата си, че новият лидер ще направи всичко възможно, за да възстанови мира в страната, и ще се вслушва в мнението на жителите на всички региони. "Пред вас стои сложна и много важна задача - да намерите способ за примиряване на враждуващите, да направите всичко възможно за възстановяването на гражданския мир и съгласие. Убеден съм, че в създалата се ситуация е необходим открит диалог с народа и обществените лидери, изслушване на мнението на всички жители на страната", се казва в посланието на патриарха. Той изрази надежда, че кръвопролитията в страната ще бъдат прекратени и "ще бъде реализиран културният избор на всяка група от населението на страната". Патриарх Кирил подчерта също надеждата си, че църковният живот в Украйна ще протича "без каквато и да било държавна или политическа намеся, решенията, необходими за нормализацията, усъвършенстването и развитието на този живот да се приемат свободно, в духа на вярност към каноничния ред". "Желая ви Божията подкрепа във всичките предстоящи дела и отговорни решения. Да благослови Бог мира и благоденствието на скъпия за моето сърце народ на Украйна", завърши посланието си Московският патриарх.

ОССЕ изгуби наблюдатели

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа е загубила връзка с наблюдателите си в Донецка област в Украйна. Контактът с четиримата представители на организацията е бил загубен около 18 ч в понеделник. Украинските власти, както и бунтовниците са информирани за ситуацията.

През април проруските активисти в Славянск плениха група от военни инспектори на ОССЕ. Те бяха освободени, след като бяха държани в плен повече от седмица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай