България и още 18 държави с писмо до САЩ. Призивът

Относно помощ за Украйна

България и още 18 държави с писмо до САЩ. Призивът | StandartNews.com

Председателите на 19 парламента на държави от ЕС, сред които и Росен Желязков, поискаха от републиканския председател на Камарата на представителите на САЩ Майк Джонсън да придвижи пакета от 60 млрд. долара помощ за Украйна, предаде АФП.

Въпреки настояването на президента на САЩ Джо Байдън, Майк Джонсън на този етап отказва да включи в дневния ред въпросния текст, който предвижда и нов пакет за Израел, хуманитарна помощ за Газа и реформа на имиграционната система на САЩ. "Приоритетът на страната е нашата граница" с Мексико и "трябва да се погрижим първо за нуждите на Америка", заяви той по-рано.

В съвместно писмо на английски език ръководителите на парламентите на 19 европейски държави и общо 23 камари (Австрия, Белгия, България, Хърватия, Чешката република, Естония, Франция, Германия, Исландия, Италия, Латвия, Литва, Молдова, Нидерландия, Северна Македония, Полша, Португалия, Испания и Украйна) приветстваха факта, че Съединените щати "последователно демонстрират прозрачна подкрепа за украинската победа".

Въпреки това те призоваха Джонсън да гарантира, че "Украйна ще получи средствата, от които се нуждае, за да продължи борбата си". Украинските въоръжени сили са изправени пред недостиг на боеприпаси и оръжия в борбата си срещу настъпващите руски сили.

Руската инвазия "застрашава не само независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна, но и поставя на изпитание демократичния свят като цяло и заплашва сигурността на цялото европейско и евроатлантическо пространство", се казва още в позицията. Подписалите говорят за "оста на злото, която трябва да бъде победена, и за виновниците, които трябва да бъдат изправени пред съда".

"Това ще послужи като значителен възпиращ фактор срещу бъдещи конфликти и ще върне чувството за контрол и сигурност на нашите народи", се добавя в позицията, предава БГНЕС.

Председателите на парламентите заявиха също така, че руската инвазия в Украйна е "оказала значително въздействие" върху глобалната сигурност, като посочват, че "престъпните действия на кремълския режим са вдъхновили други диктаторски и недемократични режими", "превърнали са се в катализатор за засилване на старите конфликти" и "ни поставят на ръба на нови конфликти".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Ангел
преди 1 месец

Жeна ми е pазвълнувана от този пpодyкт. Сега сексът е по-дълъг, epекциятa е по-силна, чувствитeлността към оpгазъм се е yвeличила и доpи пeниcът се е yвeличил. това е мeга готино нещо, което съветвам вcички да опитaт, пpочетох за това тук:--- https://use.my/medinfo

Откажи