Армията откри огън срещу поддръжници на ислямистите в Египет

Адли Мансур разпусна парламента

Армията откри огън срещу поддръжници на ислямистите в Египет | StandartNews.com

Кайро. Най-малко трима души са загинали при стрелба между египетската войска и поддръжници на сваления от власт президент Мохамед Морси. Инцидентът е станал близо до седалището на Републиканската гвардия в Кайро, предаде Ал-Джазира. Съобщава се и за множество ранени.

Телата на двама души са били покрити с чаршафи, когато е била потвърдена смъртта им, а друг демонстрант е бил застрелян в главата и паднал на земята, уточнява кореспондент на агенцията.

Стрелба е имало край седалището в Кайро на Републиканската гвардия, където поддръжници на сваления президент Мохамед Морси са се събрали на демонстрация в негова подкрепа, предаде Франс прес.

Изстрелите са се чували както от Републиканската гвардия, така и от средите на протестиращите, обяснил кореспондент на агенцията. Няколко ранени демонстранти са паднали на земята.

Египетските военни не са стреляли по поддръжниците на сваления от власт президент Мохамед Морси. Това е съобщил говорител на армията, предаде Ройтерс.  По думите на говорителя, войниците са използвали само халосни патрони и сълзотворен газ.

Не е ясно дали на мястото е имало и други служители на силите за сигурност освен армията, коментира Ройтерс.

Египетската армия обеща да гарантира правото на мирни протести, след като днес се очакваше поддръжниците на Мюсюлманското братство да излязат в подкрепа на сваления президент Мохамед Морси, предаде Би Би Си.

Временният държавен глава Адли Махмуд Мансур, който е председател на Върховния конституционен съд, обеща да бъдат проведени избори, базирани на истинската воля на народа. Малко по-късно той разпусна парламента и назначи нов шеф на разузнавателните служби.

Говорителят на Мюсюлманското братство Гехад ал-Хадад обяви вчера, че движението отказва да си сътрудничи с новия режим. Междувременно Морси е задържан, а са арестувани и високопоставени фигури от Братството, на което бившият президент също е член. Стотици други се издирват от армията.

Очаква се лидерът на либералната опозиция Мохамед Ел Барадей да оглави преходно правителство. 71-годишният Ел Барадей заяви в интервю за Би Би Си, че в страната е щяло да се стигне до гражданска война, ако армията не беше свалила Морси от власт.

"Не мисля, че армията пое властта. 20-те милиона души, които бяха на площад Тахрир и навсякъде в Египет, помолиха армията да се намеси, защото другата възможност беше гражданска война. Хората трябва да разберат това и да го разглеждат в тази връзка. Никога не бих подкрепил военна интервенция нито сега, нито когато и да било в бъдеще. Армията разбира, че хората не ги искат обратно на власт", каза Мохамед Ел Барадей.

Междрувременно, Африканският съюз изключи Египет от редиците си след отстраняването на президента Мохамед Мурси, с което се спазват стриктните правила на континенталната организация срещу неконституционните смени на правителствата в страните-членки, предаде АФП.

"Съветът за мир и сигурност на Африканския съюз взе решение да прекрати участието на Египет в дейностите на Съюза", се подчертава в официално комюнике на организацията.

Египетските войски, дислоцирани в Суец, североизточната част на страната и в районите на курортните зони в южната част на Синайския полуостров са приведени в състояние на пълна бойна готовност във връзка със заплахата от радикално настроените ислямисти, предадоха световните агенции.

Граничните войски в координация с военновъздушните сили и бреговата охрана предприемат мерки по недопускането на незаконни действия, нелегално пресичане на границите и контрабанда на оръжие. Под особен контрол са взети курортните зони Шарм еш Шейх, Таба, Нувейба и редица други туристически градове и села. Засилени са контролните постове в подстъпите към тях, провеждат се проверки на целия преминаващ транспорт.

Днес сутринта бяха извършени няколко нападения срещу военни обекти в северната част на Синай в района на град Ел Ариш по границата с Ивицата Газа. Там загина един военнослужещ и още трима са ранени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай