75% от работещите в света са на временни договори

75% от работещите в света са на временни договори | StandartNews.com

75% от работещите в света са наети на временни или краткосрочни договори, работят неофициално - често без никакъв договор, самонаети са или са на неплатени семейни работни места. Това сочи доклад на Международната организация по труда (МОТ).

Според организацията това се дължи на финансовата криза, която подхранва нарастващото неравенство и по-високи равнища на бедност. 

В своята класация за световната заетост World Employment and Social Outlook 2015 (WESO) агенцията подчертава повишаването на заетостта на непълно работно време, особено сред младите жени. Въпреки че някои работници приветстват гъвкавостта на непълното работно време и самостоятелната заетост, често тази роля са свежда до липса на избор.

МОТ призовава политиците да разгледат възможността за разширяване на социалната защита, като например пенсии и обезщетения за безработица на хората, упражняващи по-малко сигурни форми на заетост. Докладът твърди, че в световен мащаб само 16% от самонаетите са били част от пенсионна система, в сравнение с 52% от работниците и служителите.

Чили, Китай и Бразилия се дават като примери за страни, които се променят към по-голяма социална защита за самостоятелно заетите лица, което доказва, че такива политики не вредят на нивата на заетост.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай