1000 адвокати с писмо до Камерън за Brexit

1000 адвокати с писмо до Камерън за Brexit | StandartNews.com

Над 1000 адвокати положиха подписи под писмо, адресирано до премиера в оставка Дейвид Камерън. Правистите застават зад позицията, че резултатите от референдума за напускане на ЕС са само препоръка, но не са правно обвързващи властите за последващи действия. 

Brexit не е гарантиран, смятат адвокатите. Изявлението им идва броени часове след изказването на германския канцлер Ангела Меркел, че Великобритания вече няма друг избор освен да напусне ЕС. 

Адвокатите обаче съветват правителството внимателно да обмисли дали изобщо да продължи инициативата на гражданския вот за напускане на Общността. 

Според тях преди стартирането на процедурата по член 50 от Лисабонския договор - единственият път за напускане на страна членка, трябва да има промени в националното законодателство. Юристите твърдят, че е редно правителството да организира независимо външно проучване за цената и ползите от напускането на Съюза  преди да предприеме реални действия за излизането от ЕС. 

Очаква се писмото да достигне до Камерън в рамките на седмицата и да му представи "гледна точка с всички правни, конституционни и политически проблеми", които Brexit поставя. 

"Представителите в парламента са избрани, за да гарантират суверенитета на страната ни, да бъдат пазители на демокрацията и да опазят интересите на държавата, изпълнявайки волята на народа, когато тя е в негов интереси в този на поколенията", посочват юристите. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай