Петък,

Ултраси нападнаха гей прайд в Полша

От: Редактори -
282
Ултраси нападнаха гей прайд в Полша
A
A
A

Гей прайд, организиран за пръв път в полския град Бялисток, бе атакуван вчера от ултранационалисти, съобщи Франс прес. Петнайсетина души бяха задържани, съобщи полицията.

В момент, когато в католическата страна се води кампания срещу "ЛГБТ идеологията", една от основните теми на предстоящите парламентарни избори, около 800 души преминаха през центъра на Бялисток.

Демонстрантите развяваха знамена в цветовете на дъгата и издигнаха плакати с надписи "Любовта не е грях". Но футболни фенове, дошли от цяла Полша, прекъснаха няколко пъти шествието, заради което се наложи намесата на полицията. Според очевидци някои от тях са носели ултранационалистически символи, а други са скандирали "Не на содомията в Бялисток!".

Шествието бе силно критикувано от католическите и националистическите среди, организирали около 40 контрадемонстрации в Бялисток, включително семеен пикник по инициатива на областния управител, член на управляващата консервативна партия "Право и справедливост". Няколкостотин души се събраха за молитва пред катедралата, докато шествието преминаваше през града.


Всички новини от категория Европа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com