Сряда,

Французите се прощават с Жак Ширак

От: Редактори, сн. БГНЕС -
551
Французите се прощават с Жак Ширак
A
A
A

Панихида за граждани по повод смъртта на бившия френски президент Жак Ширак (1932-2019 г.) събра днес в парижкия комплекс "Дом на инвалидите" стотици французи, дошли да почетат паметта на някогашния държавен глава.

"Живеем в Париж и решихме лично да се сбогуваме с него. Той остави на страната богато наследство и пазим топъл спомен за неговото президентско управление", казаха две жени от опашката, проточила се над 100 метра. Хора, застанали в самото й начало бяха дошли още в 6.30 ч. сутринта.

Очаква се на гражданската церемония да присъстват роднини на Ширак, но още не се знае дали сред тях ще бъде и вдовицата му Бернадет, уточни ТАСС.

Трийсет на сто от участниците в допитване на службата "Ифоп", цитирано от "Журнал дьо диманш", определят Жак Ширак като най-добрия президент на Петата република. Също толкова анкетирани поставят начело първия френски лидер, оглавил страната след Втората световна война - Шарл де Гол, чиито идеи са вдъхновявали и самия Ширак.

Французите виждаха в Жак Ширак "положителния образ на човек, радващ се на живота", ценяха неговата "близост до народа".

Сред основните му постижения гражданите посочват отказа на Франция да участва в американското нахлуване в Ирак, премахването на редовната наборна служба, намаляването на президентския мандат от 7 на 5 години, официалното признание, че Франция е участвала в депортирането на френските евреи през Втората световна война, а също и речта му в Йоханесбург от 2002 г., в която той призова световните лидери да обърнат внимание на климатичните промени.

Близо 30 държавни и правителствени глави от чужбина се очаква да присъстват утре на възпоменателно богослужение в парижката църква "Сен Сюлпис". Според френски медии бившият държавен лидер ще бъде погребан на столичното гробище Монпарнас.

Междувременно Елисейският дворец, където в четвъртък бе поставена възпоменателна книга във връзка с кончината на Ширак, съобщи, че над 5000 души вече са оставили в нея топли думи за бившия президент.


Всички новини от категория Европа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com