Принцесата на сноуборда

Жекова стартира винаги с кръстче от Ерусалим и червен конец

Принцесата на сноуборда | StandartNews.com

Ако има български спортист, който да е обичан от всички и винаги да е позитивен към всички, това определено е Александра Жекова. Красавицата от София без проблеми може във всеки един момент да смени сноуборда с модния подиум и бъдете сигурни, че успехите й ще са същите както на пистата.

Тя стъпва закономерно на ски още преди да е проходила. Едва 8-годишна Сани слага дъската за сноуборд и започва да се учи под ръководството на баща си Виктор, който в това време е сред пионерите, въвели този нов за България, а и за света спорт - сноуборда. Още не навършила 14 Жекова вече загатва за големия си талант, като печели 2-ро и 3-о място на световното за младежи и девойки. Полека-лека колелото се завърта и Сани почва да печели наред. Пробивът на международно ниво за нея е първото място в генералното подреждане за Европейската купа през 2006 година. Година по-късно тя си тръгва с два сребърни медала от световното за юноши и девойки. Паралелно с шеметните успехи на пистата Сани учи усилено и чужди езици. В момента тя говори перфектно английски, френски и руски. На спортната й натура отговаря нейното образование - спортен мениджмънт в Националната спортна академия. Хобитата на Сани са доста разностранни.

Увлича се по фотография, музика, мода

изкуство, философия и пътешествия. Освен сноуборда и ските Жекова владее до съвършенство колоездене, плуване, уейкборд, сърф, тенис, скално катерене, а кара почти състезателно и мотор. Спортове, за които мнозина си мечтаят да владеят дори да е един от тях. Все пак тези спортове помагат много на Жекова да поддържа форма, докато е далеч от снега. Колкото и да е красив, обаче сноубордът е доста рисков спорт. Травмите в него не са само въпрос на малшанс, а и на състояние на пистата и най-вече на отношението на останалите състезателки една към друга. Дори и да си помисли човек, че всички са приятелки на пистата и извън нея, е трудно да се повярва, че всяка една от шестте в серията си мисли само как да стигне до финала, без да попречи на съперничките си. Преди 4 години точно в разгара на олимпиадата във Ванкувър Сани се контузи тежко в резултат на падане по трасето, което домакините успяха да направят с триста зора и заледиха така с химикали, че оцеляването по него бе истинско чудо. Както се казва, всяка контузия в спорта прави състезателя по-силен. Така само след година Сани стана първата българка с победи за световната купа. Победи, които допълниха пъзела към успеха на красавицата. Оттогава досега тя винаги е сочена за една от фаворитките преди всяко голямо състезание. За последните 3 сезона тя има 7 подиума за Световната купа, като през 2011-а завърши втора в дисциплината в генералното подреждане на сноубордкроса. Нелепата контузия, която получи на тренировките преди тазгодишните X game в Аспен, изправиха на нокти цяла България. Сани обаче успокои всички, че травмата е преодолима и няма да й попречи да участва в Сочи. Извън спорта Жекова

не е суетна, с изключение на подбора на чанта и обувки

Това в никакъв случай обаче не я прави незабележима. На пистата винаги си носи за късмет кръстче от Ерусалим, а и червен конец против уроки. Голямата мечта на Сани освен успех на олимпиадата е нейната любима планина Витоша да има подходяща инфраструктура за зимни спортове и нищо повече.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай