Кралев обеща нова система за финансиране на спортистите с увреждания през 2016 г.

Кралев обеща нова система за финансиране на спортистите с увреждания през 2016 г.  | StandartNews.com

Повече средства за спортистите с увреждания и нова система за финансиране на тяхната дейност ще има през 2016 г. Това обяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев в отговор на парламентарен въпрос на народния представител Георги Търновалийски относно осигуряването на финансиране на подготовката на Българския параолимпийски отбор, съобщиха от неговия пресцентър.

„За да бъдат подпомагани всички спортни федерации, развиващи спортове за хора с увреждания, които до момента не са имали тази възможност, Министерството на младежта и спорта разработи нова „Програма за развитие на спорта за хора с увреждания" за 2016 г. Програмата е с бюджет 1 400 000 лв., като общо предоставените средства за 2015 г. за дейности за хора с увреждания са в размер на 1 185 986 лева. През 2016 г. на състезателите параолимпийци, спечелили квоти, ще бъдат осигурени същите условия като на спортистите, участващи в Олимпийските игри в Рио де Жанейро", обясни Кралев.

С новата Програма коренно се променя философията за финансиране на спортистите с увреждания. До момента не са подпомагани федерации, развиващи съответния спорт за хора с увреждания като гребане, баскетбол, канадска борба и други, които сега ще получат възможност за финансово подпомагане на дейността си. Програмата включва две отделни направления - „Спорт за високи постижения за хора с увреждания" и „Спорт в свободното време за хора с увреждания".

До сега Българската параолимпийска асоциация кандидатстваше с проекти по Програмата за олимпийска подготовка и по Програмата за развитие на спорта за високи постижения и детско-юношеския спорт за олимпийски спортове, по които за 2015 г. е получила общо 535 500 лв. Това я поставя на 17-то място по размер на получените средства в сравнение с 57 финансирани спортни организации в областта на спорта за високи постижения. Картотекираните спортисти на асоциацията, участвали в държавни първенства за 2014 година, са 345, като по този показател тя е на 43-та позиция в сравнение с останалите. По получени средства преди нея е Българска федерация по гребане с 566 423 лв., която има 665 картотекирани спортисти, участвали в държавните първенства. След нея по финансов показател е Българската федерация по бадминтон, която получава 505 225 лв. с 1524 картотекирани състезатели, участвали в държавните първенства.

По Програмата за олимпийска подготовка за 2015 г. Българската параолимпийска асоциация е получила 460 100 лв., което я поставя на 12-то място по абсолютна стойност на получените средства от общо 23 финансирани федерации. Договорът включва финансиране на подготовката, възстановяването, участието в международния спортен календар и месечните средства за 12 състезатели, 10 треньори и 4 длъжностни лица.

За 2015 г. по различните програми от Министерството на младежта и спорта са финансирани още Спортна федерация на глухите в България (492 892 лв.) и Спортна федерация „Спорт за хора със зрителни увреждания" (20 000 лв.). По програма „Спорт за деца с увреждания и деца в риск" са финансирани 28 проекта на спортни клубове със средства в размер на 91 000 лв. По програма за развитие на спортните клубове средства в размер на 46 594 лв. са получили 11 спортни клуба, членове на Българска параолимпийска асоциация, съобщи министър Кралев по време на парламентарния контрол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай