ФИФА контраатакува доносник на ФБР

ФИФА контраатакува доносник на ФБР | StandartNews.com

Инфантино разчиства Изпълкома с обвинения в корупция

Членове на Изпълкома на ФИФА са взели подкупи, за да съдействат за домакинствата на Франция и Южна Африка на световните първенства по футбол през 1998 и 2010 г. Това заявиха от централата, като допълниха, че настояват корумпираните да върнат обратно парите.

За целта световната федерация е подала компенсационен иск пред правосъдното министерство на САЩ, в рамките на разследването, което то води. Исковете на ФИФА са срещу две компании и 39 физически лица, сред които са Чък Блейзър - доносникът на ФБР срещу Сеп Блатер, и бившите вицепрезиденти Джак Уорнър и Джефри Уеб.

"Обвиняемите са злоупотребили със служебното си положение и са нанесли сериозни вреди на ФИФА и футболната общност", заяви новият президент Джани Инфантино.

В Цюрих изчисляват подкупите на десетки милиони долари, но с уговорката, че сумата може да се окаже много по-голяма. ФИФА настоява обвинените да върнат и заплатите и премиите, които са получавали, докато са били нейни служители. А Южна Африка е обвинена, че за мондиала преди 6 години е платила подкуп от 10 млн. долара на Блейзър, Уорнър и "още един член на Изпълкома".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай