Домусчиев: Имаме шанс срещу "Арсенал"

Домусчиев: Имаме шанс срещу "Арсенал" | StandartNews.com

Футболистите празнуваха без мен, аз само платих сметката, призна бизнесменът

Кирил Домусчиев даде интервю по случай второто влизане на "Лудогорец" в Шампионската лига. Той коментира шансовете на отбора си в най-авторитетния клубен турнир в света, а също вътрешното първенство и проблемите в националния отбор.

- Като чухте имената на съперниците на "Лудогорец" в Шампионската лига, какво си помислихте?
- "Арсенал" беше един от отборите, с които исках да се срещнем. С "Базел" малко сме си омръзнали вече, но явно такава е съдбата. Вече за пети-шести път ще се срещаме, досега имаме 6 мача с тях. ПСЖ не беше отбор, който желаех да ми се падне, но в крайна сметка като преспах и попремислих, и като прочетох малко повече за ПСЖ, наистина е много сериозен отбор, със сериозни имена и голям бюджет, не по-малък от "Реал". Така че сблъсъкът с тях ще е интересен.
- Защо искахте "Арсенал"? Симпатизирате ли им?
- Интересен ми е като стил на игра. Но също така "Арсенал" показва и колебания в началото на сезона, в началото на турнирите, така че дава шанс и на отбори като нашия да взимат точки. Миналата година мисля, че го направиха срещу "Динамо" Загреб - записаха загуба като гости. Така че това е отбор със сериозни футболисти и сериозна марка, много сериозен мениджър, но не е непобедим. Така че ние имаме шансове и сега, след като сме изпълнили нашата цел да влезем в групите, сега новата ни цел е да излезем от тях - дали в Лига Европа, дали в Шампионската лига.
- Ще купувате ли още футболисти?
- Не, няма смисъл! Тези момчета спечелиха мястото си в Шампионската лига, тези момчета ще играят в следващите мачове и на този етап

нито ще продаваме, нито ще купуваме играчи

- Бяхте обещали снимка на всеки, който даде 10 милиона за Кафу, а се говори, че вече има оферти за него, и то стабилни. Говори се за колосалните за България 15 млн. евро. Това отговаря ли на истината?
- Е, ако някой предложи 15 милиона - да идва да го взима! Но няма такава оферта.
- В момента "Лудогорец" инвестира много, но и печели много. Това е точката, в която се срещат футболът и бизнесът. Има ли нещо, което може да Ви промени изцяло философията за този клуб, или да Ви откаже от тази политика?
- Ако вратата се затвори за клубовете от Източна Европа, или стане толкова малка, че влизането стане невъзможно, или пък е свързано с големи рискове, тогава евентуално ще преосмислим нашата инвестиционна политика и какъв тип играчи трябва да взимаме. Защото в такъв случай смятам, че в българското първенство ще можем и с наши играчи да се справяме добре, както и с по-малко на брой качествени футболисти отвън.
- Много хора пресметнаха печалбите на "Лудогорец" от тв права и бонуси от УЕФА. По-скоро ви ласкае, или по-скоро ви дразни, че когато се говори за "Лудогорец", феновете, медиите и специалистите говорят за пари?
- По принцип ме дразни, тъй като това е типично българска черта - да гледаме в канчето на другия, да му броим парите, милиони, колите, жените. Първо, много хора не правят разлика между приходи и печалба, никой не ти гледа разходите. Никой не ни е правил сметка миналата година, като не играхме в Шампионската лига, а сме имали същото разходи. И как сме ги осигурявали тези средства. И много хора си представят как тези 15 милиона от УЕФА са едни 15 милиона, които влизат в нечий джоб. За нас е важно да

успяваме да се самоиздържаме и инвестираме

в това, което правим. Вие видяхте строителството на новия комплекс, а това са много пари и предстои още много неща да се изградят. Такава база няма да има може би на Балканите. Като вземем концесията, започваме и стадиона. Така че това за разходи в десетки милиони евро, а на нас ни трябват и приходи. Плюс заплати, за които също много обичате да пишете...
- Колко е най-високата заплата в "Лудогорец"?
- Имам принцип да не коментирам заплатите - нито в "Лудогорец", нито в нашата компания. Не е нужно хората да се дразнят един друг.
- Бихте ли казал за себе си, че сте човек, който търпи критика? За вас също казват, че сте клуб, който се радва на медиен комфорт?
- Ние със сигурност нямаме медиен комфорт. Аз критики търпя и това ми е част от концепцията да правя бизнес. Обичам да се вслушвам в мненията и съветите на колеги, включително в критиките и накрая да взема решението. Това ми е и работата - да взема крайното решение. Дори и ако прочета някой интересен материал в медиите, си взимам поука, без да бия тъпана.
- Не ви ли изглежда българската Първа лига като надбягване с един расов жребец и млади кончета, които подтичват край него? И всички знаят, че няма да го догонят.
- Няма как да играем на 100 процента в момента в България, при положение, че мисълта на футболистите е в Шампионската лига. И при положение, че там играят на други стадиони, пред друга публика и в други условия. И в един момент отиват в деня "Хикс", не искам да обиждам никой, и да играят на стадион, който... виждате какво им е състоянието. Няма как да бъдат мотивирани на 100 процента и това

дава шанс на много отбори дори да победят "Лудогорец"

Видяхте срещу "Левски", че отборът предпочете да мисли за следващия мач. Още повече, че ги счупиха от ритане и им счупиха ребрата и това ако го беше направил Моци, сигурно в момента щеше да е в затвора.
- Като говорим за вашите конкуренти, в "Левски" се очакват промени, но се говори с половин уста. Вие знаете ли кой ще бъде новият собственик.
- Не и не се интересувам.
- Познавате ли г-н Русев, за когото се говори най-често (има предвид Спас Русев, б.р.)?
- Познавам го, но не добре, срещали сме се тук и там. Не мога да преценя що за човек е, чувам, че е добър бизнесмен. Да се надяваме, че ако той е новият собственик на "Левски"... Въпросът не е само да се вкарат пари в клуба, а кой ще ги харчи и как ще ги управлява.
- Може ли вече да се говори за правилно управление в ЦСКА, за правилна стратегия?
- Кое ЦСКА?
- Това, което е в Първа лига, "ЦСКА-София".
- Нямам представа. Не съм в кухнята, клубът е нов, отскоро е в Първа лига и нямам наблюдения, за да коментирам.
- Никога не сте крили емоционалната си връзка с ЦСКА. Сякаш това ЦСКА, което е в Първа лига, не е това ЦСКА, което вие приемате?
- За мен като цесекар от дете това не е ЦСКА.
- А има ли го това ЦСКА?
- За мен ЦСКА е онова дружество, което е във фалит.
- Твърди се, че помагате на другото - "ЦСКА 1948"?
- Няма такова нещо.
- В какви отношения сте с ръководството на "ЦСКА-София" и с г-н Гриша Ганчев?
- В никакви, нямам контакти.
- Предстоят мачове и на националния отбор, а този с Люксембург изглежда протоколен.
- Това подмладяване е някаква щуротия. Когато пред един треньор има цели и той трябва да класира отбора, не може да се говори за подмладяване. Това е едно извинение - че ето, виждате ли, заради него не постигнахме резултат. Това подмладяване го правим вече 15-20 години. Трябва да играят тези футболисти, които могат да свършат работа.
- Отпразнувахте ли класирането в груповата фаза на Шампионската лига?
- Доколкото знам, снощи отборът е празнувал в Разград. Аз покривам разходите, но за съжаление нямам възможност да съм с тях.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай