Три вида партии щурмуват парламента

Три вида партии щурмуват парламента | StandartNews.com

Макар кабинетът вече да е в оставка умните глави продължават да спорят политически отговорен акт ли е оставката на Бойко Борисов.

За да отговорим на този въпрос, трябва да анализираме какво мотивира подобен ход. Теорията за рационалния избор разглежда мотивацията на партиите според целта им на участие в политиката и властта. В тази линия, политологът Кеар Сром е разработил три модела поведение на партиите: Изборно устремени партии, офис устремени партии и политико устремени партии.

I. Търсещите изява на избори, са популистките партии, които по никакъв начин не целят да прокарат своите неосъществими революционни идеи в политиката. Най-силният аргумент за това е, че в цял свят те отказват да участват в правителството, дори когато го подкрепят. Отказват, защото знаят, че целите им са утопични.

II. Офис устремените партии, се борят да влезнат в кабинетите на властта не защото искат да прокарват своите леви или десни, политически интереси, а просто за да се възползват от авторитета и облагите, които съпътстват кабинета. Това са най-вече партиите, които влизат в безпринципни коалиции, с единствената цел да съставят кабинет. Най-силният аргумент за присъствието на подобни партии е, че кабинети като този на тройната коалиция, не стъпват върху никакво конкретно споразумение, в което партиите писмено да отстояват политиката и идеите, които са обещали пред избирателите.

III. Политико устремените партии, избягват коалициите, или когато те са факт, това става според предварително разписани механизми, отстояваща политиката и идеите, която партията е гарантирала предизборно. А, не просто стъпваща на устни договорки.

Къде попадат основните играчи БСП и ГЕРБ, според този модел?

БСП категорично клони към офис устремена партия. Тя е доказала, че съставя  коалиционни кабинети, но не и налагането на популистко лявата си предизборна реторика като политика, към която столетницата се завърна на последния си конгрес. Дори да приемем, че БСП спечели изборите, популистката платформа за национализация, която се предлага или загатва е неосъществима спрямо европейските директиви.

Ако БСП бяха политико устремена партия, те щяха да търсят решение на проблема с енергетиката чрез инструментите в парламента. Заявката за излизането на БСП от НС и на практика бламирането му показва, че в никакъв случай соцпартията не е политико устремена, защото не търси решение на политическите проблеми чрез институционално предвидените механизми, макар и да има възможности за това. Това е и тяхната разлика с извънпарламентарните партии, които залагат на уличен натиск и са само изборно мотивирани.

Оставката на правителството, показва, че ГЕРБ не иска да е част от каквото и да е служебно, програмно или коалиционно правителство, в което политиката се формира по неписани правила. Това е аргумент да определим партията на Борисов за политико устремена партия, но също и изборно. След като в началото на седмицата МС предложи политическо решение за цената на тока, което не беше прието, а и иначе едва ли е осъществимо, управляващите решиха да отидат на избори. Самият факт, че за тях е най-важно налагането на идеи, а не само съставянето на кабинет ги определя като политико устремена партия. Друг е въпросът, дали политическите идеи на ГЕРБ са полезни. Това е субективно, а и времето ще покаже.

Най-отговорно за политико устремените партии, искащи да наложат идеите си, е да спечелят изборите на всяка цена. И все пак отговорна ли е оставката на Борисов? В многопартийните системи единствено партиите са тези, които гарантират, че политическите идеи ще влезнат в дневния ред и евентуално ще се гарантират и осъществят от тях самите. Начинът те да се наложат е печелене на изборите. Когато БСП стопява разликата с ГЕРБ, двата хода за управляващите е или да отложат вота, за което няма демократични механизми, или да не чакат претендента БСП да ги задмине, а да предизвикат избори възможно най-бързо. Както и стана, защото политиката винаги е била и ще бъде преди всичко игра. В случая двете големи партии залагат на различни карти. Остава да видим кой държи коза според избирателите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай