Скокът на здравните вноски е неизбежен

Трябва да се спре роенето на частните болници

Скокът на здравните вноски е неизбежен | StandartNews.com

Мими Виткова, председател на Асоциацията на дружествата за доброволно здравно осигуряване и бивш здравен министър

Здравноосигурителният модел отдавна се нуждае от промяна и то в няколко посоки. Първата е по отношение на неговата несолидарност - няма европейска страна, в която 50% от разходите за здравеопазване да са от джоба на пациента. У нас това е факт, така че първо трябва да се отстрани тази несправедливост.

С другите промени трябва да се даде право на избор за осигуряване - тоест, да се демонополизира касата. Това може да стане по много начини. Не на последно място трябва да се подобри и контролът върху разходите - у нас малкото средства се харчат безконтролно. Вече допуснахме изцяло да се подмени здравноосигурителният модел чрез изключването на доброволните фондове от него и пращането им в застрахователния сектор. Нуждата от промени зрее отдавна, но трябва да извършим анализ какви точно са те и как да ги решим. Моделите по света са много, лично аз не познавам такъв, като този, който се предложи. Засега имаме хвърлени в публичното пространство 2%, които ще се дадат на частните фондове за финансиране на болничната помощ, като основният пакет щял да минава през тях, а след това да доплаща касата. Практиката е различна в отделните страни, но обикновено частните фондове играят допълваща функция, като покриват услуги, които са изключени от задължителното осигуряване. Възможно е и да доплащат с процент тези, които покрива общественият фонд. Тогава социалният фонд е водещ, а частните доплащат. Но такъв обратен модел като този, който се предлага, не познавам.

Години наред ние отстояваме една и съща позиция - първо да се изясни какво се финансира реално от така наречения основен пакет на касата. Оттук нататък това, което остава извън него, може да се финансира от частните дружества. Но трябва да знаем, че не можем да минем без увеличаване на обществените средства за здраве. У нас те са изключително ниски. Въпросът е какви средства сега и откъде ще бъдат освободени, за да се управляват от частните фондове. Това, което сега е дефицит в системата на извънболничната помощ, са средствата за изследвания и достъпът до специалист.Много голям проблем са разходите в болничната помощ. Държавата, докато не спре безконтролното строителство на частни болници и задължението на обществения фонд да сключва договори с всички тях, каквото и да правим - средствата няма да стигнат. Голям проблем за гражданите са и скъпоструващите консумативи, които касата не плаща.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай