Как Малала се размина с Нобела

Как Малала се размина с Нобела | StandartNews.com

Броени дни преди норвежкият Нобелов комитет да обяви тазгодишния лауреат на наградата за мир, мнозина букмейкъри бяха твърдо убедени, че призът ще отиде при едно 16-годишно момиче. Малала Юсуфзай не е нито холивудска звезда, нито нечий идол, а обикновено пакистанско момиче, което иска нещо много простичко - тя и връстничките в родината й да могат свободно да ходят на училище и да имат достъп до образование. Заради засилената й дейност като правозащитник талибаните я наказаха с куршум в главата, след което я споходи световната слава. Ето защо някак си естествено се породи очакването именно това крехко, но изключително смело момиче, да получи Нобела за мир.

И този път обаче политическата конюнктура се оказа по-силна от малкия обикновен човек. Отличието бе връчено на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), създадена през 1997 г. Не че в това няма логика. В момента темата за химическите оръжия е изключително актуална заради кризата в Сирия. Именно инспекторите на ОЗХО контролират унищожаването на сирийския химически арсенал, смятан за един от най-големите в света. Не оспорваме важността на организацията, която трябва да следи за прилагането на Конвенцията за химическите оръжия, нито подценяваме работата на нейните служители в Сирия. Едва ли светът лесно ще забрави ужаса на химическата атака край Дамаск на 21 август.

За друго е думата - за тежестта на политическите събития, които в много случаи водят да решения, чиято справедливост може да бъде оспорвана. Защото колкото е важно да бъдат унищожени оръжията, също толкова важно е и да бъде премахната неграмотността. В случая - сред жените в мюсюлманските страни. И тази кауза бе прегърната от 16-годишната Малала, която достойно носи името си - име на известна поетеса и войн, наричана Афганистанската Жана д'Арк.
Преди броени дни младата пакистанка получи престижната награда "Сахаров" за свобода на мисълта за 2013 г., връчвана от Европарламента. С Нобела обаче се размина, а формалните аргументи на комитета едва ли ще узнаем. Да не забравяме, че неговите решения и друг път са се съобразявали с политическите реалности и са предизвикали учудване, гняв и дори съжаление сред самите му членове. Да си припомним, че Махатма Ганди е номиниран пет пъти за Нобелова награда за мир, но никога не я получава и това бе определено от член на Нобеловия комитет като най-големия пропуск в 106-годишната му история. "Ганди може без Нобелова награда за мир. Въпросът е дали Нобеловият комитет може без Ганди", казва Гейр Лундестад. Нека си спомним и още една награда, която предизвика доста противоречиви коментари. През 2009 г. призът бе връчен на американския президент Барак Обама, който заемаше този пост по-малко от година. Вярно, Малала не е президент, не заема пост в нито една авторитетна международна организация, но тя е образът на малкия човек, способен на подвиг, който да измени хода на историята. Горкият "малък човек", от времето на Чаплин май цивилизацията не е мръднала кой знае колко напред. Той и прът в колелото на събитията да сложи, пак остава на заден план след институциите и висшите политици.

Всички тези въпроси са по-скоро риторични. От друга страна, може би е добре, че Нобелът не отиде при Малала. Подобно признание тежи, особено на тази крехка възраст, на която е лесно човек да се самозабрави и трудно да остане здраво стъпил на земята. Ако е искрена, Малала едва ли ще спре своята правозащитна дейност. А наградите за нея може би тепърва предстоят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай