Петък,

Как Малала се размина с Нобела

От: Failed to load user -
2168
Как Малала се размина с Нобела
A
A
A

Броени дни преди норвежкият Нобелов комитет да обяви тазгодишния лауреат на наградата за мир, мнозина букмейкъри бяха твърдо убедени, че призът ще отиде при едно 16-годишно момиче. Малала Юсуфзай не е нито холивудска звезда, нито нечий идол, а обикновено пакистанско момиче, което иска нещо много простичко - тя и връстничките в родината й да могат свободно да ходят на училище и да имат достъп до образование. Заради засилената й дейност като правозащитник талибаните я наказаха с куршум в главата, след което я споходи световната слава. Ето защо някак си естествено се породи очакването именно това крехко, но изключително смело момиче, да получи Нобела за мир.

И този път обаче политическата конюнктура се оказа по-силна от малкия обикновен човек. Отличието бе връчено на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), създадена през 1997 г. Не че в това няма логика. В момента темата за химическите оръжия е изключително актуална заради кризата в Сирия. Именно инспекторите на ОЗХО контролират унищожаването на сирийския химически арсенал, смятан за един от най-големите в света. Не оспорваме важността на организацията, която трябва да следи за прилагането на Конвенцията за химическите оръжия, нито подценяваме работата на нейните служители в Сирия. Едва ли светът лесно ще забрави ужаса на химическата атака край Дамаск на 21 август.

За друго е думата - за тежестта на политическите събития, които в много случаи водят да решения, чиято справедливост може да бъде оспорвана. Защото колкото е важно да бъдат унищожени оръжията, също толкова важно е и да бъде премахната неграмотността. В случая - сред жените в мюсюлманските страни. И тази кауза бе прегърната от 16-годишната Малала, която достойно носи името си - име на известна поетеса и войн, наричана Афганистанската Жана д'Арк.
Преди броени дни младата пакистанка получи престижната награда "Сахаров" за свобода на мисълта за 2013 г., връчвана от Европарламента. С Нобела обаче се размина, а формалните аргументи на комитета едва ли ще узнаем. Да не забравяме, че неговите решения и друг път са се съобразявали с политическите реалности и са предизвикали учудване, гняв и дори съжаление сред самите му членове. Да си припомним, че Махатма Ганди е номиниран пет пъти за Нобелова награда за мир, но никога не я получава и това бе определено от член на Нобеловия комитет като най-големия пропуск в 106-годишната му история. "Ганди може без Нобелова награда за мир. Въпросът е дали Нобеловият комитет може без Ганди", казва Гейр Лундестад. Нека си спомним и още една награда, която предизвика доста противоречиви коментари. През 2009 г. призът бе връчен на американския президент Барак Обама, който заемаше този пост по-малко от година. Вярно, Малала не е президент, не заема пост в нито една авторитетна международна организация, но тя е образът на малкия човек, способен на подвиг, който да измени хода на историята. Горкият "малък човек", от времето на Чаплин май цивилизацията не е мръднала кой знае колко напред. Той и прът в колелото на събитията да сложи, пак остава на заден план след институциите и висшите политици.

Всички тези въпроси са по-скоро риторични. От друга страна, може би е добре, че Нобелът не отиде при Малала. Подобно признание тежи, особено на тази крехка възраст, на която е лесно човек да се самозабрави и трудно да остане здраво стъпил на земята. Ако е искрена, Малала едва ли ще спре своята правозащитна дейност. А наградите за нея може би тепърва предстоят.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички