Хаосът като заплаха

Губим контрола върху бежанската вълна

Хаосът като заплаха | StandartNews.com

Тихомир Безлов, Център за изследване на демокрацията

Ситуацията в България в момента е такава, че имаме много конфронтирано общество. Включително много сериозна институционална криза. Показателно е как всички се възползват от хаоса. Ще дам за пример един частен случай. В сряда в 5 часа бяха нарязани дърветата на нашата детска площадка на ул. "Андрей Николов" 22, защото инвеститор смята да построи блок на мястото й.

Човекът, който е изрязал дърветата, го е направил съвсем съзнателно, докато вървят протестите. Обадих се в eдна от телевизиите и помолих да изпратят екип, но те казаха, че нямали никакви камери - всички били ангажирани по протестите. На практика всеки се възползва от хаоса. Представете си с бандитите какво става. Говоря си с полицаи постоянно и те казват: Не успяваме елементарни случаи да обходим. Същевременно всички са потиснати, защото очакват част от тях да бъдат командировани по границата, други пък от 6 ч сутринта ги викат на работа, застават пред парламента и не знаят докога ще висят там. Завчера ми се случи странно нещо.

В супермаркета в квартала ми нахлу някакво момче, гонено от пет-шест африканци с бръсначи. Звъннах на полицията, дойдоха. Африканците твърдят, че са ги ударили две момчета, те казват - не бяхме ние, просто минавахме. Никога в моя квартал не е имало такова нещо. Затова си мисля, че хората не разбират какво става. За няколко месеца битието им се промени и те продължават да не разбират.

Плашещи са темповете, с които бежанците влизат у нас. Още по-притеснително е, че в Турция има около 1 милион имигранти, а южната ни съседка очевидно няма ресурсите или не желае да контролира този процес. Представете си какво ще се случи у нас, когато част от тези имигранти тръгнат насам. Големият проблем е, че Гърция успя бързо да направи някакви заграждения. Ние сме пратили на границата ни полицаи, които седят като стена, но не знам доколко това е ефективно.

Така или иначе има някаква постоянна промяна в бройката на бежанците, които влизат. Вицепремиерът Йовчев трябваше да каже, еди-колко си влизат на ден, целта ни е да ги намалим до еди-колко си. Ако това продължи, ще построим еди-какво си, ще връщаме икономическите имигранти. Ей такива неща трябваше да се коментират, ако бежанската вълна е заплаха за националната сигурност. Тезата на Йовчев е, че трябва да имаме ангажимент за бежанците според ресурсите на страната, брутния вътрешен продукт на глава от населението и демографията. А не бежанците да се струпват в периферията на Евросъюза. Очевидно ние имаме по-малко ресурси от страните в Централна и Западна Европа. Лошото е, че това, което се задава с увеличаващия се брой бежанци, е един неуправляем процес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай