Бойко омекна, за да остане в мача

Бойко омекна, за да остане в мача | StandartNews.com

Има ли затопляне на отношенията между ГЕРБ и властта? Какво се крие зад добрите думи на Бойко Борисов за Ахмед Доган? ГЕРБ или Реформаторският блок печелят симпатиите на десния електорат? Протестите или синдикатите са по-голямата заплаха за кабинета след 100 дни управление? Потърсихме отговорите от социолога Кольо Колев и политолога Цветозар Вълков.

Кольо Колев (на снимката)

Според мен не може да говорим за особено смекчаване на тона на ГЕРБ спрямо ДПС, още по-малко за някакво легитимиране по този начин на сегашното правителство. По-скоро става дума за търсене на начини за запазване на обществена значимост и най-вече електоралната тежест на ГЕРБ. Не е тайна, че неговата база от избиратели намалява, макар и бавно, но сигурно. Това налага търсене на начини за запазване на положителния имидж на ГЕРБ в общественото пространство. А това очевидно не може да стане само с открита конфронтация с управляващите. В този смисъл ГЕРБ навярно ще извърши и други промени в политическото си поведение. Ще се включва по-активно в работата на Народното събрание - в този аспект Бойко Борисов вече потвърди, че депутатите от ГЕРБ ще работят в различните парламентарни комисии.

Другият проблем на партията на Борисов са взаимоотношнията му с Реформаторския блок. Защото става въпрос за един и същ електорат, който трябва да бъде убеден в това кой е истинският десен. Разбира се, в това отношение нещата зависят повече от поведението на събраните в Реформаторския блок партии - дали те ще може да убедят дясномислещите избиратели, че именно те са автентичните носители на дясното, за каквато партия претендира и ГЕРБ. Ако успеят, съперничеството между тях и ГЕРБ ще продължи.

Що се отнася да засилената активност на синдикатите в опитите има да бъдат коректив на правителството, не виждам някаква възможност на този етап да повлияят на политиката на правителството. Те, разбира се, са длъжни да надуват мускули пред публиката, но са прекалено слаби, за да бъдат сериозен опозиционен фактор. И ако имат шансове да запазят някакъв престиж сред хората, то това може да стане само при обсъждането на бюджета за 2014 г.

При тази разстановка на политическите сили, никой не може да се ангажира дали и кога ще се стигне до предсрочни избори. Но при днешното неясно парламентарно мнозинство призракът им ще витае над парламента. Въпросът е дали ще се превърне в плът.

КОНТРА

ГЕРБ иска половин година за мобилизация

Цветозар Вълков

Смяната на тактиката на ГЕРБ да приеме участие в парламентарните комисии може да се обясни с тяхното притеснение, че рейтингът им пада. Ходът им не е грешен, тъй като извън комисиите те не присъстват по никакъв начин в обществения дебат. Досегашното им поведение на бойкот на парламента не се получи. Те не успяха да изградят около себе си никакъв дебат, в който да бъдат участници, а следователно и лидери. С участието си в комисиите те ще могат да си изработят гледна точка,да я защитят и да я представят пред обществото. Ще могат да критикуват правителството и да влязат в играта.

На 4 септември те разчитаха на уличен натиск срещу властта, но като видяха социологическото проучване на "Алфа Рисърч" се уплашиха понеже са млада партия. Не бива все пак толкова лесно да се стряскат. Нормално е доверието към ГЕРБ да не е стабилно. С тази рязка смяна на тактиката те искат да обърнат тенденцията, само че това дава несигурност на хората, обърква ги. Сега се опитват да изиграят вот на недоверие, но той може да е успешен само ако има някакъв голям скандал и излязат много протестиращи на площада пред парламента. Те ще подберат най-важната тема за атака срещу кабинета, но при неуспех, ще могат да поискат вот на недоверие отново след шест месеца. Това означава, че ГЕРБ се опитват да си извоюват половин година за възстановяване на доверието в партията. Вероятно се надяват на избори през май, както Бойко Борисов каза веднъж.

Реформаторският блок засега не показва нищо, което да не сме виждали 11-12 години. В поведението си не показват особена креативност, изглежда нищо ново не могат да измислят и затова решиха да направят Граждански съвет, който да им даде допълнителна легитимност. В Съвета поканиха хора от академичните среди с цел да привлекат нови симпатизанти. Съмнявам се, че тяхната стратегия ще бъде успешна, защото в момента обществото е силно политизирано, а хората от Гражданския съвет не са политици и по никакъв начин не могат да добавят нови гласоподаватели. В политиката, не в отрицателния смисъл, важи правилото: "Разделяй и владей". Тоест механизмът е да се поляризират и политизират проблемите - трябва да има конфликт в обществото и около различните полюси в този дебат да се набере обществена подкрепа. Когато присъстват прекалено експертни и граждански фигури, те не могат да създадат конфликт и да говорят по-остро, така че да привлекат обществена подкрепа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай