Ако с КТБ се направи изключение, ще бъдат ли гарантирани депозити за 60 млрд.?

Ако с КТБ се направи изключение, ще бъдат ли гарантирани  депозити за 60 млрд.? | StandartNews.com

Петър Пешев
[email protected]
www.bulltrend.bg

Инвеститорите стават все по-чувствителни на тема устойчивост на глобалния възходящ тренд за капиталовите пазари. От една страна, поскъпването на акциите и облигациите трае няколко години, без да са налице сериозни корекции. От друга - нисколихвената среда в Европа, САЩ и Япония все още стимулира покупките на финансови и реални активи. По всичко личи, че ръстът за акциите и облигациите в международен мащаб е ограничен, докато вероятността за корекция, по-голяма от 10%, се увеличава с всяка изминала седмица.

През изминалата седмица борсово търгуваните акции в Европа и САЩ бяха обект на разпродажби. Щатските S&P 500 TheDow Jones IndustrialAverage изгубиха средно около един процент от пазарната си оценка, докато европейските борсови индекси изгубиха между 1 и 2%.

На валутните пазари волатилността бе по-ниска. Еврото, паундът и японската йена се търгуваха в тесни граници спрямо щатския долар, като изменението бе в рамките на един процент. Подобна бе динамиката и за златото и среброто.
При борсово търгуваните стоки волатилността бе по-висока. Цените на захарта и памука се сринаха с над 5% за седмицата, докато царевицата, соята и пшеницата изгубиха между 7 и 8%.

Българският фондов пазар отново стана жертва на политическата и институционална несигурност, която напоследък е обхванала страната, респективно и икономиката. Бенчмаркът SOFIX изгуби малко над 2% за седмицата, като затвори при ниво от 540 пункта.

Кризата около КТБ се задълбочава, като въпросителните стават все повече.

Новата дилема е дали фирмите и домакинствата с депозити трябва да бъдат напълно обезщетени, или това трябва да стане до размера от 100 000 евро за гарантиране на влоговете. Трябва да се разсъждава трезво, защото ако в тази банка са застрашени няколко милиарда депозити на фирми и домакинства над защитения праг, то депозитите в цялата система са над 60 млрд. лева. Т.е., ако сега се изразходва целят наличен ресурс, предвиден затова, и то само за една банка, какво ще стане, ако трябва да се обезщетяват депозантите и в други банки? Най-доброто решение е да се действа според досегашните нормативни правила, които предвиждат гарантиране на депозитите на фирмите и домакинствата само до размера на 100 000 евро и левовата им равностойност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай