Петък,

Варна е начело по приемни семейства

От: Стандарт -
Варна е начело по приемни семейства
A
A
A

Най-много приемни семейства има в морската ни столица Варна. Градът е на първо място по брой на приемни семейства в страната. Към края на 2019 година техният брой е 142, а броят на децата, преминали през услугата, е 171, съобщават от дирекция "Социални дейности" в общината.

В подкрепа на процеса за деинституционализация на социалните услуги за деца и младежи се реализират два проекта, чието изпълнение ще продължи и през настоящата година, пише Петел. От началото на януари 2015 година Община Варна е партньор на  Министерството на труда и социалната политика и Агенцията за социално подпомагане в изпълнението на проект „Приеми ме 2015“, финансиран от ОП “Развитие на човешките ресурси”. Целта е създаване на устойчив модел за развитие на заместваща семейна грижа за деца, настанени в специализирани институции, и на деца в риск от изоставяне.

При предоставянето на социалната услуга „Приемна грижа”, общината осигурява финансова подкрепа на децата, настанени в приемни семейства на нейната територия, чрез изплащане на месечни средства. Те се определят спрямо гарантирания минимален доход, определен за страната и в зависимост от възрастта на конкретното дете.

Вторият проект „Общностен център за деца и семейства“, който  е със срок на изпълнение до 31.12.2020 г., финансира изпълнението на 6 услуги за деца с и без увреждания. Основната цел е превенция на социалното изключване, чрез предоставяне на интегрирани услуги за подкрепа на деца от 0 до 7 години и техните семейства, а до настоящия момент услугите са ползвани от  2637 деца.


Всички новини от категория Регионални.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички