Голям недостиг на ясли в този голям град

Според анализа на класиранията са необходими поне още 60 яслени групи, за да бъдат приети всички деца

Голям недостиг на ясли в този голям град | StandartNews.com

Голям  недостиг на места в яслите в Пловдив. Според анализа на класиранията са необходими поне още 60 яслени групи, за да бъдат приети всички деца. Към този момент, има ясни планове за 24 групи в пет детски заведения, предаде БНТ.

Доктор Нина Грудева е психиатър в Центъра за психично здраве в Пловдив и в момента е в майчинство. Въпреки желанието си да се върне на работа, тя е с вързани ръце, тъй като детето й не е прието в ясла. Надеждата й е следващото класиране, когато се освобождават повече места в яслите, защото приемат тригодишните в градина.

"Всъщност ние трябва да търсим алтернативни методи. Някои от майките дори подадоха третата си година като неплатена, защото няма кой. Други, чакайки да бъдат приети децата им в яслите, навършиха години вече за градина", споделя д-р Грудева.

Броят на децата, родени през 2022 и 2023 година, също е значително по-голям от капацитета на наличните групи. Най-голям е недостигът на места се очертава в „Южен“ и „Тракия“.

"В цифри това означава, че не ни достигат около 60 групи. Това звучи доста фрапантно и е стресиращо, политиката до този момент на община Пловдив бих я определил, по-скоро като плаха от гледна точка на яслите, те са били нужната функция, нали за да бъдат заложени в бюджета, но не и визионерски заложени, под визионерски разбирам, когато имам нужда от 60, нека да направим 120, за да мислим за бъдещето, така че по-скоро работим в насока изграждането на масирано изграждане на нови детски ясли в момента, започваме и сме подали по програмата на МОН детска ясла и детска градина в "Тракия", в "Северен", в "Южен", което ще е за около 20 групи. Но това естествено няма да реши проблема", каза Владимир Темелков – заместник-кмет на община Пловдив.

Няма да го реши, защото свободните общински терени, които могат да бъдат застроени са на привършване.

"В най-близко бъдеще ще се наложи да отчуждаваме терени, за да можем да разрешаваме тези въпроси дългосрочно, което означава, че най-вероятно трябва да се вложат средства за терени. Надяваме се, че в общия устройствен план са били заложени за образование. Радвам се, че има много млади хора, че има работа, че има добри заплати, обаче трябва да осигури много, много голям комфорт на бъдещите жители на Пловдив, за да могат те да остават тук, да вкарат пари в икономиката", заяви Владимир Темелков – заместник-кмет на община Пловдив.

"Хора като мен, които работят в здравеопазването, понеже съм лекар, не могат да се върнат при липсата на кадри в здравеопазването. Това е просто патова ситуация, в която сме и се намираме в момента. Аз и още четири мои колежки в момента в болницата сме в майчинство и не можем да се върнем да работим, защото всъщност няма кой да ни гледа децата.

От общината припомнят, че държавата отпуска средства на семействата, чиито деца не са приети поради липса на места в общинските детски заведения и могат да се възползват от тази подкрепа. Електронната система за прием на деца в общинските детски ясли и градини в момента автоматично отписва деца, които не са постъпили повече от 6 месеца след записването им, както и такива, които повече от два месеца са отсъствали без уведомление. Така се спира възможността семейства да си запазват място, въпреки че детето няма скоро да посещава ясла.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Христо
преди 2 месеца

Искaте луд сeкc за 3 чaса, силнa еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишeн теcтoстеpон! Тaзи подoбpeна фоpмyла на Bиaгpа вече е бeзопаcна на всяка възpаст! Не пpопускайте шанса да направите ceкcа си незабpавим:--- https://do.my/bluestone

Откажи