Златото на Кубрат пристигна в Бургас

Златото на Кубрат пристигна в Бургас | StandartNews.com

Златото на Кубрат вече е в Бургас. Това съобщиха от Регионалния исторически музей в града. Съкровището бе посрещнато днес от неговия директор Милен Николов.

Изложбата "Споменът за Велика България: съкровището на кан Кубрат от Малая Перешчепина" ще бъде открита на 21 май. Пред музея се очаква да се извият огромни опашки от желаещи да я видят. Съкровището включва владетелски жезъл, ритон, посуда, коланни накрайници и др., които са част от 800-те предмета, открити преди повече от сто години край украинското село Малая Перешчепина. Общото му тегло при откриването е около 75 кг, от които 50 кг са сребърните, а 25 кг златните предмети.

На находката попаднало 10-годишно пастирче. На 29 май 1912 година то се втурнало към дома си, като размахвало златна чаша. Открило я с приятеля си, докато измъквали пропаднало в яма до реката теле. Изведнъж изпод краката му се подали няколко чаши и поднос. Това става в с. Малая Перешчепина на брега на река Ворскла, на 13 километра от Полтава. Щом разбрали, хората от селцето хукнали да събират злато. Селският учител обаче единствен запазил по-здрав разум и бързо тръгнал към града, за да съобщи за находката. Полицията събрала предметите и те били откарани в Ермитажа в Санкт Петербург.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай