Виртуална реалност ни връща в бойната слава на Тутракан

Мултимедийна диорама - новата атракция на Мемориалния комплекс

Виртуална реалност ни връща в бойната слава на Тутракан | StandartNews.com
  • Мултимедийна диорама - новата атракция на Мемориалния комплекс

Когато говорим за патриотизъм и воинско майсторска, един град задължително изплува в съзнанието ни - Тутракан. Той е символ на героизъм и себеотрицание, пази българският дух и ни дава с шепи от най-големия дефицит в днешно време - гордост и национално самочувствие.

Точно 20 години ни делят от старта на мащабния проект за пространствено оформление на парковата зона на Мемориал “Военно гробище-1916 г.” - своеобразната емблема на Тутракан. Внушителният парк, издигнатият величествен кръст за храброст, монтираните на вечен страж две гаубици “Круп” и осветеният параклис “Свети Георги Победоносец” и до днес са олицетворение на българската воинска слава и на героизма на българския войник. Мемориалът е онова сакрално място, олицетворяващо войните за национално освобождение и обединение в памет на загиналите хилядите ратници от жертвеното войнишко поколение за българския род и Родина.

Сега в община Тутракан започва нов внушителен проект на сграда за допълнителни експозиционни площи във “Военно гробище 1916 - Тутракан” и парка. Той е на стойност 4,8 млн. лв. без ДДС. Средствата за него са осигурени от Оперативна програма “Региони в растеж” и се очаква да създаде нов тласък за развитието на града и туризма в него.

Мемориалният комплекс, който представлява гробищен парк на загиналите воини от различни националности по време на Тутраканската епопея през 1916 г., е осиян с паметни плочи и обелиск. В голямата си част площадката е зелена площ, заета частично с храсти и дървета. В източната й част се намира мемориалният комплекс с параклис и паметник “Военно гробище 1916г. - Тутраканска епопея”.

Новата музейно-експозиционна сграда е проектирана в западната част на имота, като територията е със статут паметник на културата.

Дигитализация на Тутраканската епопея

През 2019 г. по Оперативна програма “Региони в растеж” 2014-2020 е одобрен проект на Община Тутракан “Мемориален комплекс “Тутраканска епопея 1916 г.” и прилежащите му публични пространства” най-сетне ще се реализира мечтата на поколения наред - изграждане на мемориален център в непосредствена близост до гробницата, където почиват героите на националния ни идеал. Основното ядро на музейната експозиция ще бъде интерактивна Диорама, където посетителят ще има възможност емоционално и възможно в най-висока степен реалистично да преживее атаката на Тутраканската крепост през 1916 г. Експозицията ще представлява 360-градусово съпреживяване на бойното поле. Нещо повече първата стъпка на представяне на героизма чрез виртуална реалност, ще бъде надградена в пространствена реалност за посетителя чрез една интерактивна диорама с “живи” експонати на бойното поле.

За целта е предвидено е да се построи сграда с допълнителни експозиционни площи и мултимедийна диорама - високо технологична цилиндрична зала с диаметър 18 метра и височина 5 метра, оборудвана с модулярна видеостена (около 560 кв. м) от монитори и холограмни проектори. Планувана е също 3D карта на бойните дейности и интернет базирана информационна система с информация за общата история, който ще бъде централната туристическа атракция на мемориала.

Там ще се организират

различни посетителски маршрути

в зависимост от състава и интересите на туристическите групи между военното гробище и монументалните обекти в него, параклис “Св. Георги Победоносец” и диорамата с експозиционните площи към нея.

По проекта се предвижда да бъдат закупени прожекционни апарати, интерактивни маси, компютърна визуализация, сървъри, хардуерна периферия.

Пространството пред новата сграда ще остане площадно, зона за масови чествания, традиционни възстановки и рекреация. Модерните мултимедийни съоръжения, конферентни, културни и регионални събития ще са в музейната сграда.

Входното пространство на сградата с площ 141,7 кв. м ще е с изнесен фронт-офис, кафе-бар със склад и място за консумация.

Многофункционална зала за експозиции и конференции ще с площ 124.36 кв.м, предназначено за около 70 места, три от тях за хора с ограничена подвижност. В залата ще се разположат стъклени експозиционни съоръжения. Предвидено място за президиум и монтаж на 12 кв.м екран.

Отделна ще е залата диорама с площ 92.83 кв.м и с кръгли очертания. Подът ще е вкопан, като в него е предвидено отбранително съоръжение - окоп с бруствер и картечни гнезда, откъдето посетителите да наблюдават визуализацията на бойни маневри и сражения, заобиколени от подходящо оформен терен. Окопът ще се покрива с капаци, за да се осигури възможност за прожекции на други филми и холограмни изображения.

Историята на мемориала

След Междусъюзническата война и последвалата я Първа национална катастрофа, Южна Добруджа е включена в пределите на Кралство Румъния. Румънските власти влагат значителни средства за укрепяването на новата гранична линия и за две години превръщат Тутракан в една от най-мощните крепости на река Дунав. На 1 септември 1916 г. България, за да защити националната си гордост, обявява война на Румъния. Срещу внушителната румънска сила е противопоставена част от 3-та българска армия в състав - IV-та Преславска пехотна дивизия, Първа бригада от Първа Софийска дивизия и Дунавски отряд, под общото командването на ген. Пантелей Киселов. Началото на атаката започва в ранната утрин на 5 септември 1916 г. Въпреки ожесточената съпротива на румънците, до вечерта предната позиция пада. На следващия ден настъплението продължава със същия устрем. В 15,30 часа румънският гарнизон капитулира. В 18 часа ген. Пантелей Киселов влиза в освободения Тутракан. Българската армия пленява 450 офицери, 28 000 войници и цялото въоръжение на противника. Непосредствено след епичната битка, командването на тV-та пехотна Преславска дивизия решава всички убити на бойното поле български, румънски и немски воини да бъдат погребани във форт №7 на румънската укрепителна линия на крепостта.

При Тутракан вечен покой намират над 10 000 войници и офицери, от които 1764 - български.

Признателното поколение

издига през 1922 г. паметник - обелиск, запазен и до днес, на който на български, немски, румънски и турски език са изписани думите “Чест и слава на тия, които знаят да мрат геройски за техното отечество”. 1996 година е подета кампания за изграждане на Алея на славата с изписване имената за загиналите в битката. С финансовата подкрепа на общините това високо патриотично дело е завършено, през 2002 г. е разработен внушителния проект  за мемориала, а през пролетта на 2007 г. - тържествено е осветен параклис “Свети Георги Победоносец”. Ако все още не сте посетили Тутракан, добре е да го направите, като се включите в някои от празниците, които определят националната ни идентичност. На Деня на храбростта е ежегодното тържествено отбелязване на празника в Тутракан с литургия в храм “Св. Георги” и общоградският празник на Мемориала. Тогава се прави ритуал по запалване на Вечния огън, панихида в памет на загиналите за Тутракан и Добруджа, освещаване на бойните знамена и поднасяне на венци, и курбан за здраве и благоденствие на гражданството.

На 21 септември 2018 година Народното събрание обяви Тутракан за град на бойната слава, а всяка първа неделя от септември има Национален събор-възпоминание “Тутраканска епопея”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай