ВАС отмени таксата смет в Разград

Серия от дела връщат размера на налога от 2011 година

ВАС отмени таксата смет в Разград | StandartNews.com

Разград. Такса смет за гражданите в Разград, определена през 2012 година е незаконна. Това обяви ВАС, като за пореден път отмени решение на местния общински съвет, с което се определяше комуналния налог.

Според върховните съдии размерът на данък смет е изчислен неправилно, защото не се определя според количеството изхвърлен боклук от домакинствата, а се изчислява спрямо данъчната оценка на жилищните имоти.

Съдебната сага с налога за боклука започна през 2012 година, когато граждани, обединени в сдружението "Кауза Разград" атакуваха пред Темида решението на общинарите. Делото стигна до ВАС , който с решение от януари тази година окончателно отмени определения по познатата методика налог.

Според заместник кмета на Разград инж. Любомир Цонев решението на съда е неприложимо, защото изисква таксата за битови отпадъци да се изчислява по два различни начина. Така обитателите на апартаменти в жилищните блокове, които представляват етажна съсобственост ще трябва да плащат според данъчната оценка на имотите си, а за собствениците на къщи ще важи правилото, да плащат за количество изхвърлен боклук. Смесената система е невъзможна, катогоричен е Цонев. Той обясни, че със самоцелните си дела, противниците на използвания в цяла България механизъм вредят на местния бюджет, в който и сега постъпват такси, определени през 2011 година, които не са адекватни на новите разходи на кметството за поддържането на чистотата в Разград.

Очаква се проблемът отново да бъде дебатиран на предстоящата сесия на общинския съвет през февруари, когато ще се гласува бюджетът за 2014 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай