В Пловдив искат по-скъпи карти за ученици и пенсионери

В Пловдив искат по-скъпи карти за ученици и пенсионери | StandartNews.com

Пловдив. В бюрата на фирма "Автотранс - Чолаков" е спряно издаване на шестмесечни карти, оплакаха се родители, чиито ученици сменят по няколко автобуса на ден. Те предполагат, че от 1 януари общината ще вдигне цената на преференциалните карти, както това се случи през миналата година, информира marica.bg.

"Категорично няма да увеличаваме цените на билетите и картите за ученици, студенти, пенсионери и инвалиди", увери ресорният зам.-кмет Александър Държиков. Той потвърди, че издаването на кетапите за шест месеца наистина е спряно.

"Причината е, че редът, по който се издават картите с намаление, се определя всяка година със заповед на кмета, срокът изтича и през ноември ще бъде подновена за 2014-та", каза Държиков.

Зам.-кметът съобщи, че шестте транспортни фирми, които обслужват автобусните линии в Пловдив, са поискали общината да увеличи цената на преференциалните карти или да вдигне размера на годишната субсидия. В писмо до общината превозвачите твърдят, че заради инфлацията и силно занижената база на субсидиите не могат да покриват разходите. От няколко месеца по решение на Общинския съвет е удължено работното време на всички автобуси, като някои обслужват линиите с два часа повече от преди. Фирмите настояват за 20 - 30 процента по-голяма субсидия. През 2011 г. превозвачите имаха 6,2 млн. лева дотации, през 2012-та те бяха намалени на 5 милиона. Тепърва в общината ще решават дали в бюджета за следващата година ще бъдат предвидени повече средства за градския транспорт.

Изпълнението на разписанията се следят с GPS в общинското предприятие "Организация и контрол на транспорта". Според последните данни всички фирми са сравнително стриктни и не кръшкат от линиите, като покриват курсовете най-малко до 98 на сто.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай