Умни датчици регулират трафика при Семинарията

Умни датчици регулират трафика при Семинарията | StandartNews.com

София. Системата "умни светофари" заработи за първи път в България с пускането в неделя на новоизграденото кръстовище на две нива при Семинарията. То бе открито от кмета на София Йорданка Фандъкова и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Чрез датчици, вградени в пътното платно, светофарите ще приемат сигнали за обема на трафика и така максимално ще организират движението по цялото трасе.

Кръстовището при Семинарията е продължение на вече изграденото подобно съоръжение при Телевизионната кула. Естакадата по бул. "Яворов" над бул. "Стоян Михайловски" е дълга 161 метра и по нея автомобилите ще минават директно без светофари. Следващият етап на проекта ще е пробивът до ул. "Сребърна" покрай болница "Токуда" и разширението на бул. "Черни връх" до софийския околовръстен път. "Така ще изведем голяма част от трафика през центъра към периферията", обясни Йорданка Фандъкова.

Две минути ще коства преминаването на автомобилите през кръстовището при Семинарията. Преди изграждането на естакадата задръстванията продължаваха 10-15 минути. Бързото преминаване ще намали с 40% вредните емисии. Нов пешеходен подлез при долното ниво на кръстовището ще свързва кв. "Лозенец" и Борисовата градина. Той ще е с асансьор, който ще може да се ползва от майки с колички и велосипедисти. Шумоизолиращи стени по моста ще защитават близките сгради.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай