Търсят заетост на лица с психични проблеми

Търсят заетост на лица с психични проблеми | StandartNews.com

Симитли. Кръгла маса по проект „Животът е в нашите ръце" ще се проведе на 21 октомври в заседателната зала на община Симитли. Той е по Оперативна програма «Развитие на човешките ресурси» на Агенцията за социално подпомагане.

В града от 15 юли тази година се предоставя нова социална услуга – Защитено жилище, в което има 10 потребители - лица с психични разстройства, те са над 18-годишна възраст и чакат настаняване в специализирана институция. За участие са поканени експерти на централно, регионално и местно ниво от структурите на АСП, представители на Сдружението на Югозападните общини, експерти от Бюрото по труда, общински съветници, кметове на кметства от общината, представители на неправителствени организации. Ще присъстват и представители на местния бизнес с цел запознаване с реализацията на този социален проект и с проблемите, пред които са изправени лицата с психични разстройства в България и най-вече трудностите с намирането на работа, било то и надомна, както и търсенето на възможност за професионална реализация на пазара на труда.

Целта на общината е осигуряване на социално включване на потребителите на Защитеното жилище, преодоляване на «стигмата за психично болните», гарантиране на собствената им и на обществото безопасност, създаване на среда на сигурност, достъп до услуги, създаване на възможност на професионално развитие и трудова заетост. За постигането й трябва да се ангажират структурите на гражданското общество и медиите, категорични са експерти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай