Търговци на бунт срещу забавен ремонт на центъра на Разград

Търговци на бунт срещу забавен ремонт на центъра на Разград | StandartNews.com

Предприемачите заплашват кметството със съд зараади щети и загуби на фирмите

Търговци от Разград се вдигнаха на бунт срещу точещия се седми месец ремонт на градския център. Собствениците на заведения и магазини изпратиха до местния парламент гневна декларация, в която заплашват със съд общинската управа, ако строителството продължи да убива бизнеса им.

Около 30 предприемачи настояват кметството да обяви точни графици и срокове за изпълнението на ремонтните работи. Вече осем фирми преустановиха дейността си, десетки други са съкратили драстично персонала си защото оборотите им са свити под санитарния минимум, съобщи ресторантьорът Недялко Неделчев, който е уволнил 2/3 от работниците си. Търговците искат независимо от проточилия се ремонт в центъра на Разград да се освободи пространство за пешеходците, а ощетените фирми да пол,чат данъчни облекчения за претъпрените загуби. Ако кметството не обърне внимание на протистиращите, те ще заведат дела срещу общинската управа, предупредиха разбунтувалите си ресторантьори.
Общинският съветник от Синята коалиция Теодор Ролев прие на разговор протестиращите и пое ангажимент да поиска от колегите си в местния парламент компенсационни мерки за ощетените фирми. Според Ролев засегнатите от ремонта предприятия трябва да бъдат освободени от тротоарна такса за 2016 година и да получат правото да платят наполовина данъка си за смет за следващата година.

Ремонтът, разгневил търговската гилдия, започна през септември миналата година, с близо шест месеца закъснение. Той бе забавен заради съдебни дела, свързани с обществените поръчки по проект за 5 млн. лв, с който със средства от ЕС се ремонтира центъра на лудогорския град.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай