Село 36 часа без ток, учениците вкъщи

Село 36 часа без ток, учениците вкъщи | StandartNews.com

Само едно училище не отвори врати в понеделник заради усложнената зимна обстановка в Пиринския край. Неочаквана ваканция получиха стотици деца в симитлийското село Долно Осеново. Причината за любимия „домашен арест" на възпитаниците на Основно училище „Свети Паисий Хилендарски" е голям проблем в електрозахранването. „Над 36 часа вече, още от събота вечерта, няколко селища са без ток. Това са Долно Осеново, Железница, Градево, Полето, както и градският квартал „Ораново".

Не работят и детските градини в Железница и в квартала", заяви в понеделник по обяд кметът на община Симитли Апостол Апостолов. ОУ "Св. Паисий Хилендарски" се отоплява на ток, но елекрозахранването в района е нарушено заради скъсани жици в резултат на обилния снеговалеж. Регистрирани са аварии в отделни трафопостове в региона, а в село Полето под тежестта на снега паднаха два електрически стълба. Имаме уверението, че екипи на ЧЕЗ ще успеят да възстановят електроподаването във всички населени места в общината, съобщиха от общинската администрация в Симитли.

От Регионалния инспекторат по образование в Благоевград уточниха, че във всички други учебни заведения на територията на областта учебните занятия протичат нормално.

Без снежни преспи край училища и забавачки

Осигурен е безопасен достъп до всички детски градини и училища в Благоевград. Служители на общинска фирма „Биострой" са хвърлили сол и са почистили входовете на всички забавачки и учебни заведения. Почистени са и тротоарите около тях, увери управителят Васил Бачев. Продължава отстраняването на паднали дървета и клони след обилния снеговалеж. Основните пътни артерии в Благоевград са проходими. Почистени са и главните улиците в кварталите на града. Около 100 служители на „Биострой" работят по осигуряване на безпроблемното движение на автомобили и и граждани. Община Благоевград за пореден път призова собствениците и водачите на автомобили да паркират на определените за това места, без да пречат на техниката за снегопочистване. Апелът към гражданите е да почистят снега пред своите жилища и работни места, но да не го изхвърлят на пътните платна.

Трети ден разчистват паднали дървета и клони

Акцията по разчистването на падналите дървета и клони в Благоевград и по алеята за парк „Бачиново" продължи с пълна сила и в понеделник. „Над 100 са изпочупените дърва в резултат на обилния снеговалеж. Наши екипи започват почистването на клоните, а където се наложи, ще отстраняват цели дървета, които застрашават живота или имуществото на гражданите", заяви управителят на общинската фирма „Биострой" Васил Бачев. Сигнали за опасно надвиснали над пътища, детски и спортни площадки дървета са подадени от почти всички градски квартали. Много от пречупените клони бяха събрани в неделя на специални места, а сега започва извозването им, каза още шефът на общинското дружество. Екипи от горското почистват от падналите дървета пешеходната алея за парк „Бачиново". Там също има изкоренени и изпочупени десетки иглолистни и широколистни дърва.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай