Проверяват реки и язовири преди зимата

Проверяват реки и язовири преди зимата | StandartNews.com

Областният управител на Благоевград Бисер Михайлов назначи междуведомствена комисия, която ще извършва проверки на техническото състояние на опасните язовири. Вече се инспектира в какво състояние са водоемите по поречията на реките Места и Струма. Досега са проверени водните обекти в Белица, Якоруда и Гоце Делчев. Експертите оглеждаха в петък техническото състояние на реките и язовирите на територията на община Хаджидимово, а понеделник и вторник ще са в Гърмен, Сатовча, Банско и Разлог.

Комисията ще следи за проводимостта на речните легла, състоянието на системите и съоръженията за предпазване от вредното въздействие на водите – защитни диги, корекции на реки и отводнителни системи. Ще се инспектра наличието и състоянието на локални системи за оповестяване на населението в непосредствено застрашените населени места, както и реда за информиране при необходимост.

Планови проверки на техническото състояние на водоемите и проходимостта на речните корита се извършват два пъти годишно - пролет и есен. Тогава се прави преглед на всички водоеми по поречията на реките с цел предотвратяване на риска от наводнения, а резултатите се вписват в протоколи и при констатирани несъответствия се издават предписания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай